Binnenland

Coalitie Amsterdam wil stadsdeelbestuurders (6.196 per maand) meer betalen

27-09-2018 09:13

De linkse coalitie in Amsterdam van GroenLinks, D66, PvdA en SP willen de salarissen van de bestuurders van de ‘kleinere’ stadsdelen Noord, Centrum en Zuidoost (minder dan 100.000 inwoners) met 500 euro in de maand verhogen. Dit meldt de Telegraaf.

De bestuurders verdienen nu 6196 euro in de maand, dat moet omhoog naar 6674 euro, met terugwerkende kracht vanaf 21 maart jongstleden. Ter vergelijking: een gemeenteraadslid krijgt per maand een vergoeding van ongeveer 2000 euro.

Opmerkelijk is de draai van de SP, die eerder mordicus tegen het verhogen van de fractiebudgetten voor het inhuren van medewerkers en het inkopen van materiaal was. Oppositiepartij VVD laat weten tegen dit voorstel te zijn, zij willen dit geld liever uitgeven aan nuttige zaken als sport voor kinderen, laat raadslid Marianne Poot weten.

Extra opmerkelijk is dat de stadsdelen zijn afgeschaft door toenmalig minister Plasterk in 2012, omdat het een overbodige bestuurslaag betreft. Amsterdam weigerde zich hierbij neer te leggen en zette de deelgemeentes voort onder de naam ‘stadsdeelcommissies’.