Binnenland

Terreurverdachte is eerder opgepakte ‘selfiemaker’ vliegbasis Volkel

28-09-2018 09:48

Een van de mannen die gisteren is opgepakt bij de anti-terreuractie is de man die vorig jaar werd aangehouden toen hij foto’s maakte op vliegbasis Volkel, dat schrijft De Telegraaf. Volgens zijn advocaat was er destijds ‘geen enkel bewijs’ dat hij de foto’s maakte met een terroristisch oogmerk. De man, Waïl el A., was daarnaast al eerder in beeld bij justitie: hij werd veroordeeld omdat hij wilde uitreizen naar Syrië. Volgens zijn advocaat maakte hij op Volkel alleen selfies met de vliegtuigen omdat hij ‘die zo mooi vond’.

El A. is niet de enige opgepakte man die al eerder duidelijk in beeld was. Gisteren werd al bekend dat de hoofdverdachte de eerder veroordeelde Hardi N. is. Ook hij had plannen tot uitreizen en werd daarvoor veroordeeld. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twee jaar cel, maar daarvan hoefde hij niet direct veel uit te zitten. Het hof zag bij de veroordeling namelijk ook ‘prille positieve ontwikkelingen’ en besloot daarom een groot deel van de straf voorwaardelijk te maken.

El A. verrichtte op vliegbasis Volkel graafwerkzaamheden via een uitzendbureau. Hij viel op omdat hij foto’s en filmpjes maakte, wat op Volkel verboden is. Hij werd gearresteerd en twee dagen later weer vrijgelaten.