Doneer aan TPO
 

Wéér ophef over gebrekkig defensiematerieel: ‘helmen buigen als karton’

Ook scherfvesten over datum, klachten al in 2016 ingediend

Door: , 8:59, 02 oktober 2018

Ook scherfvesten over datum, klachten al in 2016 ingediend

Nederlandse commando’s maken zich grote zorgen over de kogelwerende helmen en scherfvesten waarmee ze op pad worden gestuurd. Volgens de commando’s zijn sommige helmen zo makkelijk te buigen dat ze aanvoelen als ‘karton’. Scherfvesten zijn ver over de houdbaarheidsdatum. Dat meldt het AD.

De problemen met de helmen zijn al in oktober 2016 aangekaart, blijkt uit interne memo’s van de best getrainde militairen van het Nederlandse leger. Uit een steekproef bij 100 helmen bleek dat zeker 30 procent van de helmen was vervormd. Veel daarvan zijn gebruikt in Mali.

Tot op heden is met die klacht volgens de commando’s niets gedaan. Ook niet nadat de Dienst Materieel Organisatie (DMO) al in december 2016 een advies uitbracht om de helmen te vervangen. De militairen luiden nu openlijk de noodklok omdat er al jaren niets met hun klachten gebeurt, bevestigt advocaat Michael Ruperti.

Woordvoerder Thomas van den Berg van Defensie bevestigt dat de houdbaarheidsdatum van de scherfvesten is overschreden, maar volgens hem zijn militairen niet met onveilig materiaal op pad. Ook zijn er inmiddels nieuwe vesten besteld. Over de verouderde helmen kon defensie nog geen reactie geven.

(ANP)

Lees ook: Defensie faalt, militairen moeten zelf winterjas kopen voor oefening Noorwegen

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace