Binnenland

Weer een Defensiefaal: commando’s ademden gassen in op schietbaan

06-10-2018 14:53

Commando’s zijn ongerust over de gezondheidsrisico’s die ze hebben gelopen op een overdekte schietbaan. Advocaat Michael Ruperti bevestigt berichtgeving hierover door onder meer Nieuwsuur. Hij zegt dat een aantal commando’s zich bij hem heeft gemeld. De militairen zouden zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gassen die ontstonden door schietoefeningen op de banen van schietvereniging Het Markiezaat in Bergen op Zoom.

Daar werd tot september dit jaar nog geoefend, terwijl de baan vanaf februari al niet meer gebruikt hadden mogen worden. De beslissing de banen te sluiten is gebaseerd op een rapport uit 2015, aldus een woordvoerder van Defensie. Volgens hem zijn daarna passende maatregelen genomen en was de baan veilig. Onder meer zijn de schietoefeningen aangepast, moesten instructeurs vaker rouleren, werd het aantal patronen waarmee geschoten verminderd en werd de afzuiginstallatie aangepast.

De schietbaan wordt nu, zegt de woordvoerder van Defensie, niet meer gebruikt omdat er nu voldoende alternatieven zijn.

Advocaat Ruperti praat volgende week verder met een aantal commando’s en een letselschade-expert. Zij onderzoeken de mogelijkheden juridische stappen tegen Defensie te nemen.

(ANP)