Regio

Bonusquote: belastingbetaler Leeuwarden moet maarliefst 7,4 ton ophoesten voor bibliotheek

17-10-2018 10:44

“De gemeente Leeuwarden trekt 744.000(!) euro uit om tekorten bij poppodium Neushoorn en de bibliotheek tot 2021 te dekken. Althans, dat stelt het college voor.

Zowel de bieb als Neushoorn kunnen met de huidige subsidies niet rondkomen. Vult de gemeente hun tekorten niet aan, dan moeten ze zwaar snijden in hun activiteiten.

Na intensieve gesprekken kwam aan het licht dat de bibliotheek en de gemeente elkaar lange tijd volstrekt verkeerd begrepen hadden.

Toen de bibliotheek zich realiseerde dat ze de 258.000 euro niet vergoed kreeg, volgde de conclusie dat er dan zeer drastisch bezuinigd moest worden. “De openingstijden, het programma, in alles zou gesneden moeten worden. Dat stond haaks op de nieuwe visie die de gemeenteraad voor de bibliotheek had gemaakt”, zegt Feitsma.

Zonder extra hulp zou Neushoorn terug moeten van 235 naar 135 producties per jaar. Alle kleine verhuur van ruimtes moet dan ophouden en samenwerking met festivals wordt zo goed als onmogelijk. Het college vindt dit scenario onwenselijk.”

U leest dit citaat, afkomstig uit de Leeuwarder Courant, en u denkt: ‘Huh? Leeuwarden lijkt potjandorie wel op Amsterdam anno 1973! Heeft de tijd in Friesland stilgestaan dat je daar nog steeds doodleuk al je hobby’s volledig op kosten van de staat kunt uitoefenen terwijl de wetten van de markt terwijl we tegenwoordig al lang in de 21e eeuw leven?’

Maar, dan heeft u nog niet gezien hoe het Leeuwardense kartel-college van B & W is samengesteld: PvdA/D66/GroenLinks/CDA. Kartel-burgemeester: PvdA.

Ja! Kijk! Dát verklaart een hoop. Zo niet alles.