Binnenland

Rokers worden in toekomst helemaal kapotbetutteld, overheid gaat voor burger beslissen

18-10-2018 12:22

Wir schaffen das.

De roker wordt definitief een paria. Met een pakket aan vergaande maatregelen wordt voorgesorteerd op een volledig rookvrije generatie, meldt De Telegraaf.

Een pakje sigaretten zal over een paar jaar minimaal een tientje kosten. Al vanaf volgend jaar worden de accijnzen substantieel verhoogd. In de zorg, bij de overheid en de horeca mag binnen een paar jaar helemaal niet meer gerookt worden. Ook niet in rookruimtes of in rookhokken op het eigen terrein. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

Op den duur moeten alle bedrijven volledig rookvrij worden. Zowel rookruimtes als buiten roken worden daarbij verboden. Het rookverbod zal gelden voor alle tabaksproducten, de e-sigaret, de shisha-pen, de waterpijp, en kruidenmengsels en aanverwante producten.

Dit staat in het concept-akkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) met antirookclubs en gezondheidsorganisaties heeft afgesproken. De tabaksindustrie werd bij die onderhandelingen geweerd. Desgevraagd spreekt de tabaksbranche van een ‘dictaat’ en van “vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers”.

Anp