Bonusquote – Zo hielp Hans Laroes – ‘gehuld in esoterische gewaden’ – Brandpunt om zeep

29-10-2018 12:26

Hans Laroes ANP KIPPA VALERIE KUYPERS

Het is einde oefening voor Brandpunt+. Volgens een reconstructie in Villamedia speelde hoofdredacteur Hans Laroes een grote rol in de teloorgang van het programma.

“Hoeveel bevlogenheid ook uit het plan lijkt te spreken, er is weinig van terecht gekomen, zo constateert een aantal betrokkenen. De ‘verkenners’ zijn er nooit gekomen, de crossmediale samenwerking kwam niet van de grond, de researchredactie is de nek omgedraaid en Brandpunt+ verdwijnt van de buis. Zij schetsen Laroes als een afstandelijke manager, ‘gehuld in esoterische gewaden’, die zich weinig op de redactie laat zien en vrijwel alles delegeert. ‘Hij leek los gezongen van de dagelijkse gang van zaken. Ik heb Laroes ook nooit kunnen betrappen op een goed idee voor Brandpunt+. Hij heeft op de winkel gepast’, zo typeert één van hen Laroes’ interim-periode.

‘De verhuizing’, zo stelt een ander, ‘bleek in de praktijk nauwelijks effect te hebben. Laroes wilde dat zijn redactievloer een wereldse en journalistieke uitstraling had. Maar het bleek vooral voor de bühne. De redacties bleven eilanden. Op een gegeven moment werd er een piano op de redactievloer gezet om gezelligheid te creëren. Tekenend voor het gebrek aan daadkracht bij de hoofdredactie is dat het instrument niet gebruiksklaar werd gemaakt en nooit is bespeeld door iemand van de redactie.’Ook blijken er nauwelijks nieuwe journalistiek-informatieve programma’s te zijn gepitcht voor het komende seizoen. De ideeën die Laroes wel naar voren bracht honoreerde de NPO niet.”

Gehele reconstructie hier.