Politiek

PVV wil betere monitoring gewelddadige tbs-incidenten

02-11-2018 14:17

PVV Tweede Kamerlid Gidi Markuszower wil dat het kabinet de Tweede Kamer beter informeert over incidenten binnen tbs-klinieken. Aanleiding is het bericht deze week dat extreem geweld tegen tbs-personeel door tbs’ers in 2018 is toegenomen. In 2018 hebben er zich in tbs-klinieken tot nu toe 17 gevallen voorgedaan van agressie van tbs’ers tegen personeel met als gevolg ernstig lichamelijk letsel. Dat is een toename, in geheel 2017 was er sprake van 14 gevallen.

Lees ook – Extreem geweld tegen tbs-personeel door tbs’ers in 2018 toegenomen

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) schreef deze week aan de Kamer dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) niet bijhoudt waar de incidenten – bijgehouden in de zogenaamde ‘DJI-incidentenmonitor’ – uit bestaan anders dan agressie van tbs’ers tegen personeel met dus als gevolg ‘ernstig lichamelijk letsel’. Onduidelijk is dus of het om mishandeling, poging tot moord, verkrachting of anderszins gaat.

Markuszower wil dat Justitie transparanter over de kwestie is. Zo wil hij dat de DJI-incidentenmonitor jaarlijks naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Ook wil hij dat de delicten gepleegd door tbs’ers tegen personeel expliciet worden geregistreerd. Daarnaast wil de PVV’er dat Dekker controleert of een tbs-kliniek aangifte doet na dergelijke incidenten. Het ‘Ik verwacht dat een kliniek in een dergelijk geval aangifte doet’ van Dekker vindt Markuszower te mager. De PVV’er wil daarom een toezegging van het kabinet dat ‘iedere tbs’er die een strafbaar feit pleegt altijd voor dat feit wordt vervolgd’.

Markuszower had Dekker eerder om een overzicht gevraagd van incidenten in tbs-klinieken nadat in mei dit jaar een medewerkster van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het ziekenhuis belandde na te zijn verkracht en mishandeld door een tbs’er.