Media

#Metoo-heksenjacht door rioolblad NRC sloopt carrière vooraanstaand Nederlands kankeronderzoeker

03-11-2018 12:44

Volkskrant-columnistes lezen Geenstijl.nl.

Jan Schellens, vooraanstaand onderzoeker naar kanker in Nederland, is vertrokken bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (NKI-AVL) nadat een extern bureau op verzoek van de raad van bestuur onderzoek deed naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag tegenover een promovenda.

In een schriftelijke verklaring aan NRC bevestigt Schellens zijn vertrek. De begeleiding van een promovenda heeft volgens hem geleid tot “gevoelens van affectie”. Hij schrijft: “Het spijt me tegenover alle betrokkenen zeer dat ik het zover heb laten komen. Wat plaatshad is niet gepast in de gegeven verhoudingen op het werk.”

Het ziekenhuis bevestigt zijn vertrek eveneens, maar wil “vanwege de privacy van betrokkenen” verder niets zeggen. Schellens heeft per afgelopen donderdag zelf ontslag genomen bij de Universiteit Utrecht, waar hij in deeltijd hoogleraar was.

Schellens geldt als de motor achter vele klinische studies die de behandeling van kanker hebben verbeterd en kreeg vorig jaar een prestigieuze oeuvreprijs. Hij geniet enige bekendheid door optredens in tv-programma’s De Wereld Draait Door (NPO) en RTL Late Night.

Anp

Het NRC-artikel werd geschreven door Rosanne Hertzberger, een columniste. Onlangs schreef zij nog in één van columns dat #Metoo wat haar betreft nog lang niet ver genoeg gaat. Dat maakt dit artikel en het onderzoek ernaar wel zo objectief. precies wat u mag verwachten van NRC Handelsblad. (TPO)