Binnenland

Hoofd-OvJ die Geenstijl ‘geen recht van leven’ gunt krijgt promotie, gaat naar Hooggerechtshof

08-11-2018 14:37

Bart Nieuwenhuizen. Screenshot Twitter.

De hoofdofficier van het parket Midden-Nederland en die van het parket Den Haag vertrekken bij het Openbaar Ministerie (OM). Beiden maken de overstap naar de rechtspraak.

Jet Hoogendijk verlaat het parket Midden-Nederland; zij wordt rechter bij de rechtbank in Amsterdam. Bart Nieuwenhuizen vertrekt uit Den Haag en wordt raadsheer bij het gerechtshof in Den Bosch. Beiden stappen over op hun eigen verzoek en initiatief, laat het OM weten. Ze beginnen in april volgend jaar met hun opleiding tot rechter.

Het rommelt al een tijdje binnen de top van het OM. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort van het parket Zeeland- West-Brabant legt vrijwillig zijn functie neer, werd vorige maand bekend. Ook de plaatsvervangend hoofdofficier en de directeur bedrijfsvoering stappen eind dit jaar op. Het vertrek van de top volgt op een extern onderzoek naar de cultuur binnen het parket. Daaruit is gebleken dat er sprake is van een slechte werksfeer en een gebrek aan transparantie.

Ook de Rotterdamse hoofdofficier Marc van Nimwegen en hoofdofficier Marianne Bloos van het functioneel parket zijn met buitengewoon verlof gestuurd. De twee zouden jarenlang een liefdesrelatie hebben gehad die zij intern verzwegen.

Een commissie onder leiding van Jan Watse Fokkens doet onderzoek naar de affaire en vermeende integriteitsschendingen binnen het OM. Het onderzoek wordt nog dit jaar verwacht.

Anp