Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kiezers duidelijk verdeeld in ‘links’ en ‘rechts’ over kernenergie en kinderpardon

11-11-2018 09:44

Deze week zien we geen veranderingen in de peiling. Daarom een vergelijking met de scores van precies een jaar geleden (kort na het aantreden van het kabinet). Dan is goed te zien dat D66, CDA en VVD gemiddeld 5 zetels per partij hebben verloren. Die zetels zijn over vrijwel andere partijen verdeeld. Gemiddeld bijna 2 per partij.

Ten aanzien van drie actuele onderwerpen -kinderpardon, kernenergie en straffen in Leeuwarden- zien we patronen voor wat betreft de grote verschillen tussen kiezersgroepen.

Kiezers van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, D66, SP en ChristenUnie vormen de ene groep en kiezers van PVV, FvD, VVD, CDA en 50Plus vormen de andere groep. (Alleen zien we bij SP en ChristenUnie t.a.v. de straffen in Leeuwarden een afwijking t.o.v. de rest van de kiezers uit die eigen groep en bij D66 en 50Plus t.a.v kernenergie).

Ten opzichte van kernenergiecentrales zijn we iets positiever gaan denken dan in 2006. Nu is 46 procent voor de bouw van nieuwe centrales. (Kijkers naar het item hierover bij Zondag met Lubach zijn voor bijna een kwart overgegaan van tegenstander naar voorstander).

Ten aanzien van het kinderpardon zijn we nu duidelijk negatiever dan in 2012. Nu is 44 procent ervoor, terwijl in 2012 61 procent dat was. Van alle Nederlanders vindt 33 procent de straffen in Leeuwarden tegen de groep die via het blokkeren van de snelweg demonstranten tegen Zwarte Piet tegen hielden goed of te zwaar.

48 procent vindt dat ze geen straf hadden moeten krijgen. Ook bij deze vraag zien we dus grote verschillen naar politieke voorkeur. Met GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en D66 aan de ene kant van het spectrum en PVV, FvD en 50PLUS aan de andere kant.

De uitslagen van vandaag laten goed zien welke forse scheidslijnen er binnen de samenleving zijn, maar ook dat dit binnen de aanhang van de kiezers van de coalitiepartijen het geval is. Scheidslijnen die, gecombineerd met de grote fragmentatie, het steeds moeilijker zal maken om binnen het huidig stelsel, stabiele besturen te krijgen.