Politiek Buitenland

Theresa May: Mijn kabinet steunt de Brexit-deal

14-11-2018 20:41

De Britse premier Theresa May zegt de steun van haar kabinet te hebben voor het principeakkoord over de brexit. Ze deed die mededeling na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren.

Peilingwatch – Britten nu weer wel voor EU-lidmaatschap

May ligt binnen haar eigen Conservatieve partij onder vuur vanwege de brexit-deal tussen haar land en de EU. Er was voorafgaande aan de bijeenkomst gespeculeerd over de vraag of bewindslieden zouden opstappen.

De Europese Commissie houdt de lippen stijf op elkaar over het veronderstelde principeakkoord tussen de Britse en EU-onderhandelaars over de brexit. “Wij gaan niet in op alle berichten van de afgelopen 24 uur. We zullen iets zeggen als er iets te zeggen valt, en dat is niet nu. Het proces gaat door, in Londen en Brussel”, aldus de commissiewoordvoerder.

Het is onduidelijk wat precies in de conceptovereenkomst staat. De Europese Commissie heeft nog niet bevestigd dat een deal op tafel ligt.

De 27 EU-ambassadeurs in Brussel komen woensdag bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden. Daarvoor kan een EU-ministerraad in Brussel worden bijeengeroepen, mogelijk maandag. Daarna, als de lidstaten grond voor groen licht zien, zal een speciale top van de EU-regeringsleiders plaatsvinden om een akkoord daadwerkelijk af te timmeren.

ANP/TPO