Regio

Veel lagere straf voor Vindicat-lid dat op hoofd van feut ging staan

22-11-2018 16:06

Een ex-lid van studentencorps Vindicat is donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van 1000 euro voor het mishandelen van een aspirant-lid in 2016.

Lees ook – Universiteit en Hanzehogeschool verbreken banden met Vindicat

De straf is lager dan het vonnis van de rechtbank in Groningen, dat uitging van zware mishandeling. De rechtbank kwam in november 2017 tot een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 31 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk.

De 25-jarige Wouter B. stond tijdens een ontgroening op 25 augustus 2016, in de kelder van de sociëteit in Groningen, met zijn voet op het hoofd van het aspirant-lid. De ‘feut’ lag op zijn buik op een betonnen vloer. Hij liep hersenletsel op.

De twee hadden voor de ontgroening onenigheid in een café. Daarop wilde B. de nieuweling een lesje leren, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het hof kan echter niet worden bewezen dat B. met ‘vol opzet’ heeft gehandeld. Het OM wilde in hoger beroep bevestiging van het vonnis van de rechtbank.

In de ogen van het hof is er geen sprake van zware mishandeling. Het slachtoffer heeft verklaard dat hij had geschreeuwd van de pijn. Dat wordt niet bevestigd, door verdachte B. noch getuigen, constateert de rechter. Evenmin is komen vast te staan dat het slachtoffer een schedelbasisfractuur heeft opgelopen. Dit was het geval volgens de ouders van de jongen, die een medische achtergrond hebben. Deskundigen waren op dit punt terughoudend in hun conclusies.

De advocaat van B. had om vrijspraak gevraagd omdat het om een spelsituatie ging, waar vernedering bijhoort. Door deel te nemen aan de ontgroening had het aspirant-lid impliciet toestemming gegeven, vond de raadsman. Het hof oordeelt dat een nieuweling een dergelijke mishandeling echter niet kan verwachten.

ANP