Buitenland

Zeker 130 aanhoudingen bij protesten ‘gilets jaunes’ in Parijs

24-11-2018 17:39

Bij protesten tegen hoge brandstofprijzen in Parijs zijn vandaag verschillende relschoppers opgepakt, meldt de politie. Rond de 8000 betogers verzamelden zich op de Champs-Elysées in hartje Parijs. De politie probeerde ze met traangas, waterkanonnen en rubberkogels weg te houden bij het nabijgelegen Elysée, de residentie van president Macron. Op Twitter sprak Macron schande van demonstranten die de politie aanvielen. In Parijs en in anderen steden hield de politie in totaal 130 relschoppers aan.

Al snel nadat de eerste betogers tegen hoge brandstofprijzen in Parijs op pad waren gegaan, heeft de oproerpolitie met traangas en waterkanon ordeverstoorders bestookt. Doelwit waren volgens de politie niet in de eerste plaats de in gele hesjes (‘gilets jaunes’) gestoken demonstranten, maar in het zwart geklede relschoppers en rechts-extremisten.

De ongeregeldheden braken uit bij een versperring van de politie op de Champs-Elysées. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zijn ze uitgelokt “door extreemrechtse ophitsers die naar de oproep van Marine Le Pen hebben geluisterd”. Le Pen had om een betoging op de Champs-Elysées aangedrongen. Ze leidt het populistische Rassemblement National (Nationaal Samenwerkingsverbond) dat zich ook keert tegen verhoging van heffingen, accijnzen en belastingen die de regering rechtvaardigt met het klimaat en het milieu.

Vandaag betogen tienduizenden ‘gilets jaunes’ tegen de hogere accijnzen op benzine en diesel die de Franse regering van president Macron doorvoert, naar eigen zeggen om het autogebruik terug te dringen. Volgens ‘de gele hesjes’ is het wéér een extra belasting die vooral mensen met lage inkomens treft. Castaner zei rond het middaguur dat er tegen 11’en in Parijs al 8000 betogers op de been waren en in de rest van het land 23.000. In het hele land waren er uiteindelijk ruim 100.000 demonstranten op de been, zo meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De protestbeweging ‘gilets jaunes’ is vrijwel ongeorganiseerd en op sociale media ontstaan. Zo was vandaag geheel niet zeker dat de betogers zich bijvoorbeeld op het Champ de Mars zouden verzamelen, zoals de gemeente had aanbevolen. De Parijse politie heeft afzettingen geplaatst in delen van het stadscentrum waar de gele hesjes in ieder geval niet mogen demonstreren.

(TPO/ANP)