Buitenland

ISIS laat opnieuw van zich horen, eist aanslagen in Afganistan en Pakistan op

24-11-2018 15:21

Terreurbeweging ISIS heeft via het eigen mediakanaal Amaq een zelfmoordaanslag op een moskee in Afghanistan opgeeist. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde SITE Intelgroup. Deze moskee bevond zich op een legerbasis in de provincie Khost in het oosten van het land. Er zouden in ieder geval 26 doden en 50 gewonden zijn gevallen.

De zelfbenoemde ‘Islamitische Staat’ claimt een nog veel hoger aantal doden bij de aanslag, die zou zijn gepleegd door de ‘Khorasan Provincie’ tak van de terreurgroep. Moskeegangers maakten zich ten tijde van de aanslag net op voor het vrijdaggebed. De slachtoffers werkten volgens een Afghaanse woordvoerder allemaal voor het leger.

ISIS zegt ook dat militanten van de terreurgroep verantwoordelijk zijn voor de zelfmoordaanslag op een markt in het noordwesten van Pakistan. In Pakistan kwamen zeker 35 mensen om het leven toen een zelfmoordenaar zich opblies tijdens een feest in het district Orakzai.

Orakzai was vroeger een semi-autonoom deel van het etnische Pashtun-stamgebied van Pakistan langs de Afghaanse grens. De regio was decennialang een toevluchtsoord voor islamitische militanten die in Afghanistan vochten, en de laatste jaren tegen de Pakistaanse staat.

(TPO/ANP)