Binnenland

Wirwar aan Handhavers maakt het ‘volstrekt onduidelijk’ wie het voor het zeggen heeft

24-11-2018 10:08

Burgers raken verward door een wirwar van geüniformeerde diensten op straat, schrijft De Telegraaf vandaag. Het is voor het publiek volstrekt onduidelijk welke handhaver het voor het zeggen heeft. Dat stelt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven. De stichting wil dan ook dat alle buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) komen te vallen onder regie van de Nationale Politie. Dit om versnippering van de handhaving te voorkomen.

“De behoefte aan politiezorg is oneindig en de politie lijkt er iedere dag nieuwe werkgebieden bij te krijgen. Daardoor worden taken afgestoten, zoals politiezorg in wijken en buurten aan gemeentelijke opsporingsambtenaren”, staat in een discussienota die volgende week door de stichting naar buiten wordt gebracht.

“Deze ontwikkeling resulteert onder meer in een eigen toezicht- en handhavingsapparaat, dat je gewoon gemeentepolitie mag noemen. Laten we daar geen doekjes om winden”, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB). “Dat is een slechte zaak, want we wilden juist een ander regime en deze eigen korpsjes voorkomen.”

(TPO/ANP)