Politiek

Nog steeds onlusten bij 50PLUS

01-12-2018 18:12

Met het vertrek van drie morrende bestuursleden is de rust bij 50PLUS nog niet weergekeerd. Ook tijdens de tweede ledenvergadering in drie dagen regende het harde verwijten over en weer. Maar het lukte dissidenten in de ouderenpartij niet de overgebleven bestuurders ook weg te sturen.

Geert Dales zegeviert – Dissidente 50PLUS bestuursleden treden af

Verscheidene moties tegen het partijbestuur onder leiding van voorzitter Geert Dales haalden het niet. Veel van de kritiek kwam uit de koker van de drie bestuursleden die donderdagavond, tijdens een extra ledenvergadering waarbij hun ontslag op de agenda stond, uiteindelijk de eer aan zichzelf hielden.

Politiek leider Henk Krol erkende na afloop dat de voortdurende ruzies de partij leden kosten. Maar het is volgens hem ‘een klein groepje’ dat daadwerkelijk opstapt. Daar staat tegenover dat zich ook nieuwe leden melden, aldus de 50PLUS-fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Aan Dales nu de taak om de partij definitief in rustiger vaarwater te brengen. Hij heeft het mandaat van de leden om bijvoorbeeld de manier waarop de partij baantjes verdeelt, te stroomlijnen en professionaliseren.

Krol heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat Dales daarin slaagt. Hij hoopt dat de discussies bij toekomstige partijbijeenkomsten over de inhoud gaan. “Als het maar op een nette manier gebeurt.” Krol riep de leden op vaker samen koffie te drinken of een biertje, in plaats van anoniem hatelijke e-mails te sturen.

“Wat mij betreft doen we het volgende week nog een keer”, grapte Dales na afloop van de bijeenkomst. Maar ook hij wil dan wel graag dat politieke onderwerpen aan de orde komen. “Gekrakeel vind ik niet leuk. Daar zitten onze kiezers, onze achterban, niet op de wachten.”

Lees ook – 50PLUS verjongt Senaatsfractie: Martin van Rooijen (76) volgt Jan Nagel op (86)

De leden van 50PLUS kozen verder Tweede Kamerlid Martin van Rooijen tot lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer van volgend jaar. Hij moet Jan Nagel opvolgen, die nu nog aanvoerder van de ouderenpartij is in de senaat.

Toine Manders is opnieuw lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, die eveneens volgend jaar worden gehouden. Manders was eerder al europarlementariër namens de VVD, maar greep in 2014 namens 50PLUS net naast een zetel.

ANP