Weten & Tech

Fout bij Rabobank: Hypotheek twee keer afgeschreven

02-12-2018 22:50

Door een storing bij de Rabobank is bij klanten van de bank de hypotheek twee keer afgeschreven, zo meldt RTL Nieuws. Sommige van hen staan hierdoor zo vlak voor de feestdagen opeens rood. Het gaat om een fout van de bank zelf, meldt een woordvoerder. Het geld wordt zo snel mogelijk teruggestort.

De fout moet nu ‘binnen enkele dagen’ hersteld zijn. Het gaat om klanten met een ‘opbouwhypotheek’, een spaarhypotheek. Het geld is dan ook niet kwijt: het is niet alleen twee keer afgeschreven van de betaalrekening, maar ook twee keer bijgeschreven op de aan de hypotheek gekoppelde spaarrekening. Niet het hele bedrag is dubbel afgeschreven, maar het deel dat naar de spaarrekening gaat. “Bij de ene klant is dat een klein deel en bij de andere een groot deel van het totale bedrag”.

Om hoeveel mensen het gaat is niet duidelijk en of het om alle klanten met deze spaarhypotheek gaat of een deel van hen. De woordvoerder laat weten dat klanten zelf niets hoeven te doen, het geld wordt binnen enkele dagen automatisch teruggestort. Wat de oorzaak is van de fout, is nog niet bekend. De woordvoerder erkent dat het op een zeer ongelukkig moment is, vlak voor Sinterklaas en Kerstmis.

(TPO/ANP)