Politiek Buitenland

Moskou klaagt Oekraïense zeelieden aan

03-12-2018 12:11

De zeelieden voeren op dit type schip. EPA/SERGEY VAGANOV

Het Russische Openbaar Ministerie heeft aanklachten ingediend tegen 24 bemanningsleden van de Oekraïense schepen die door de Russische marine werden geënterd in de Straat van Kertsj. De zeelieden worden beschuldigd van illegale grensoverschrijding, meldde het Russische persbureau TASS maandag op basis van hun advocaat Nikolaj Polosov.

Lees ook – Rusland houdt 24 Oekraïense marinemensen vast

Hij heeft geen rechtstreeks contact met zijn cliënten sinds ze zijn overgebracht van het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim naar Moskou. De zeelieden blijven minstens twee maanden in voorarrest.

De Oekraïense president Petro Porosjenko eist dat Moskou de aanhoudingen juridisch eenduidig moet onderbouwen. Kiev zal alles blijven doen om een snelle terugkeer van de Oekraïners die vastzitten te bewerkstelligen, liet Porosjenko op Twitter weten.

Een week geleden werden drie Oekraïense schepen opgebracht door de Russische kustwacht. Kiev riep daarop de staat van beleg uit. Het incident leidde tot internationale verontwaardiging.

De Oekraïense beschuldiging dat Rusland plannen zou hebben een landcorridor te vormen tussen de Krim en het door pro-Russische separatisten gecontroleerde Oost-Oekraïne is absurd, zo liet het Kremlin maandag weten. Enkele Oekraïense politici hadden gesuggereerd dat de actie een opmaat was voor een bredere Russische invasie. “Het is een absurde uitspraak”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. “Het is een nieuwe poging om spanning te creëren.”

ANP