Binnenland

OM gaat onderzoek doen naar luchtbuksdemonstratie FNV/CNV in Hoogeveen

04-12-2018 15:36

Screenshot van filmpje van RTV Drenthe, bijgesneden door TPO.

Donderdagochtend 29 november organiseerde de FNV een demonstratie waarbij enkele luchtbuksen werden ‘afgevuurd’. Voor zowel de demonstratie als het gebruik van de luchtbuksen was geen toestemming gevraagd, en dus geen vergunning afgegeven.
Burgemeester Karel Loohuis vindt de actie ‘volstrekt ontoelaatbaar’ en is er ‘meer dan ongelukkig’ mee. Daarom heeft hij justitie gevraagd onderzoek te doen naar het gebruik van de buksen tijdens de demonstratie. Het OM is volgens Loohuis ‘absoluut van zins’ dat ook te gaan doen.

De aanwezige actievoerders waren in eerste instantie terughoudend toen de FNV hen maande met een luchtbuks te schieten, maar na enig aandringen waren er enkele mensen uit het publiek bereid om schoten te lossen in de Hoofdstraat. Hoewel het net leek alsof er echt in de lucht werd geschoten, was daar volgens FNV-woordvoerder Marijke Eggengoor geen sprake van. Tegen RTV Drenthe zei ze:

“We wilden duidelijk maken dat de werkgevers wat ons betreft in de vuurlinie liggen. Maar er zaten geen kogeltjes in. De knallen kwamen van vuurwerk”,

Het is niet toegestaan op de openbare weg luchtbuksen te gebruiken of ermee rond te lopen. Bovendien moet het wapen afgeschermd worden in bijvoorbeeld een tas. Volgens Eggengoor was dit allemaal geen probleem, omdat het wapen toch niet geladen was. Op de vraag of de actie niet wat ver ging benadrukte Eggengoor dat er op niemand geschoten werd:

”Nou nee. Uit de reacties hoorden we ook dat dit wel een goed beeld geeft van het conflict. We zijn al zes maanden bezig met acties en onze uitingen worden steeds serieuzer. We schieten de werkgevers niet neer, maar de stakers vuren waarschuwingsschoten. Het is niet gericht aan de werkgevers, maar echt om te laten zien dat het hoog tijd is voor een nieuw cao.”

Ook de ondernemersvereniging is niet blij met de onaangekondigde actie. Voorzitter Klok, zelf eigenaar van een tankstation, is woedend:

”Dit was echt idioterie ten top. Die mensen liepen met vlaggen en luchtbuksen door de winkelstraat van Hoogeveen, waar ouders en kinderen Sinterklaasinkopen aan het doen waren. Ze weten niet half hoeveel impact dit gedrag heeft.”

”Demonstreren vind ik sowieso achterhaald. Als werkgevers willen wij ook het beste voor het personeel. Kom bij elkaar en praat er als kerels over. Dan kom je er altijd uit. Maar vakbonden die protesteren voor goede werkomstandigheden en vervolgens met echte pistolen door de straten lopen, dat is echt te gek voor woorden. Net als de reactie van de politie en de burgemeester Hoogeveen, die zich op de vlakte houden.”

”Maar wat wordt de volgende stap? Zullen ze ons de volgende keer doodschieten?”

Klok wil nu samen met andere ondernemers van ondernemersvereniging HOC aangifte doen tegen de vakbonden:

”Bij onze vereniging zijn ook enkele advocaten aangesloten. Samen gaan we kijken waartegen we aangifte kunnen doen, zoals tegen het lopen met wapens. Maar ook het Openbaar Ministerie is hiermee bezig. Mogelijk gaan we hen ondersteunen.”