Buitenland

Parijse politie arresteert 335 mensen ‘preventief’, honderden gecontroleerd

08-12-2018 13:54

De politie heeft in Parijs 335 mensen gearresteerd om te voorkomen dat de betogingen van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) uitlopen op gewelddadigheden, plunderingen en vernielingen, zoals een week geleden. De aanhoudingen waren vooral bij controles op stations, of op plekken waar de ‘gele hesjes’ zich verzamelen.

De arrestanten worden verdacht van het voorbereiden van geweld of vandalisme, dan wel het uitlokken van een strafbaar feit. Vele honderden mensen werden door de Parijse politie staande gehouden om te worden gecontroleerd. Velen moesten zich op een politiebureau identificeren. Onder de arrestanten zijn volgens Franse media zeker twintig mensen die op een bureau werden herkend als extremisten die op sociale media tot geweld hadden opgeroepen. Het zijn zowel linkse als rechtse extremisten.

De berichten uit het relatief kalme Parijs lijken aan te geven dat de politie op grote schaal en in heel het land probeert vermoedelijke relschoppers tegen te houden. De gendarmerie heeft naar eigen zeggen op grote wegen of verkeersknooppunten zeker 5000 mensen staande gehouden. Maar ‘gele hesjes’ staan ook op wegen. Ze blokkeren bijvoorbeeld de autosnelweg A6 ten noorden van Lyon.

(ANP)