Doneer aan TPO
 

Opiniepeiling Maurice de Hond: FvD stijgt verder door debat rond de initiatief-Klimaatwet en het migratiepact

69 procent denkt dat de mens voor opwarming verantwoordelijk is

Door: , 9:44, 09 december 2018

69 procent denkt dat de mens voor opwarming verantwoordelijk is

De debatten rondom het Migratie-Pact en de initiatief-Klimaatwet en de prominente rol van Baudet erbij, zorgen voor een verdere stijging van FvD. Er worden kiezers gewonnen van de VVD en PVV. De VVD staat nu op 22 zetels, de PVV op 18 en FvD op 16.

Ten aanzien van de initiatief-Klimaatwet hebben we in 2015 en juli 2018 onderzoek gedaan, waarvan we vragen nu hebben herhaald. (pdf)

63 procent maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. 69 procent denkt dat de mens voor die opwarming verantwoordelijk is. Ten opzichte van een half jaar geleden zien we weinig verschuivingen, behalve dat de kiezers van FvD en PVV inmiddels (nog) sceptischer zijn geworden dan toen. Bij de andere kiezers is er juist gemiddeld een verdere (kleine) toename.

2018-12-09 rts

Twee derde deel van de Nederlanders wil dat voor het jaar 2050 de CO2-uitstoot met 95 procent wordt gereduceerd. Ook hier zijn er grote verschillen naar politieke voorkeur.

50 procent wil dat dit percentage een streefcijfer is en 33 procent dat het een juridisch afdwingbaar percentage zal zijn. Hier zien we forse verschillen binnen de coalitie. 16 procent van de kiezers van VVD en CDA willen dat het juridisch afdwingbaar is en bij de D66-kiezers is dat 58 procent.

Ook ten aanzien van het toepassen van harde maatregelen om de afgesproken 25 procent verlaging in 2020 te realiseren zijn er grote verschillen binnen de kiezers van de coalitie. 29 procent van de kiezers van VVD en CDA wil dat en 72 procent van de kiezers van D66. Onder alle Nederlanders is dat 42 procent. Ook nu wereldwijd de CO2-uitstoot nog stijgt vindt 55 procent dat Nederland de ingeslagen weg moet voortzetten en niet moet gaan stoppen of matigen.

43 procent van de Nederlanders wil zelf (vrijwel) niets financieel bijdragen bij maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. 24 procent geeft aan meer dan 50 euro per maand daarvoor over te hebben. In welke mate de industrie daar financieel aan bij zal dragen lijkt geen invloed te hebben op deze bereidheid.

Ook hier zien we grote verschillen naar politieke voorkeur. 83 procent van de kiezers van de PVV wil (vrijwel) niets bijdragen, 75 procent van de kiezers van FvD. Binnen de coalitie zien we forse verschillen. Bijna de helft van de kiezers van CDA wil (vrijwel) niets bijdragen. Bij de VVD is dat 36 procent en bij D66 is dat 6 procent.

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace