Politiek

Bonusquote – Wassila Hachchi (D66) sloopt Alexander Pechtold (D66)

10-12-2018 18:46

Alexander Pechtold en Wassila Hachchi in een beeldbewerking. GYURKA JANSEN en ANP.

In januari 2016 verliet D66-Kamerlid Wassila Hachchi plotsklaps de Tweede Kamer om te gaan folderen voor toenmalig presidentskandidaat Hillary Clinton. In gesprek met HP/De Tijd vertelt ze nu over haar breuk. De reden: toenmalig partijleider Alexander Pechtold. Ze wilde zich niet langer aanpassen aan de ‘angstcultuur’ die het ‘manipulatieve leiderschap’ van Alexander Pechtold met zich mee bracht.

“Het was door angst gedreven leiderschap, dat kritiek als een bedreiging zag en enkel jaknikkers om zich heen duldde. Zo niet, dan werd er een heel scala van manipulatietechnieken ingezet: van negeren tot kleineren en uitlachen.”

Onmiddellijk na haar vertrek oefende D66-leider Pechtold volgens Hachchi grote druk op haar uit om af te zien van wachtgeld. Het oud-Kamerlid zegt daarover:

“Ja uiteraard. Het was in zijn belang dat de discussie over mijn wachtgeld ging en niet over de reden van mijn vertrek, namelijk zijn wijze van leidinggeven aan de fractie. Zelfreflectie is niet zijn sterkste kant. Ik vond de discussie over het wachtgeld heel hypocriet. En dat blijkt zeker nu: Pechtold vertrekt net als ik vrijwillig en niemand vraagt hem iets over wachtgeld. Dus dat is met twee maten meten.”

Op de vraag of zij zelf de nieuwe D66 leider zou kunnen zijn, antwoordt het oud-Kamerlid: “Alles staat open.”