Binnenland

Wilders wekenlang extra in gevaar door enorme misser OM

19-12-2018 14:19

Bronnen hebben aan de Telegraaf gemeld dat Geert Wilders mogelijk wekenlang extra gevaar heeft gelopen door een grote fout van het Openbaar Ministerie. De inmiddels voor het voorbereiden van een terroristische aanslag opgepakte Junaid I. bleek een gevaarlijke, eveneens Pakistaanse, reisgenoot te hebben.

Justitie heeft echter verzuimd dit te melden aan de, voor de beveiliging van Wilders verantwoordelijke, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV).

Via de media kwam Wilders er achter dat  Junaid I. niet alleen reisde. De NCTV ontdekte vervolgens dat het Openbaar Ministerie hier wel van op de hoogte was en wilde nagaan of de medereiziger van Junaid I. voor extra risico’s zorgde. Tegen Wilders stelde de NCTV dat deze man niets met de moordplannen van I. te maken had.

Een dag later meldde het OM echter dat de reisgenoot van Junaid wel degelijk als verdachte stond aangemerkt. Terwijl Junaid inmiddels terecht staat voor het voorbereiden terroristische daden loopt zijn reisgenoot nog vrij rond. Volgens de politie is het mogelijk dat de reisgenoot van de moordplannen op de hoogte was en zelfs wilde helpen deze uit te voeren.

Wilders zegt geschokt te zijn door de gang van zaken:

”Ik ben geschokt over de gang van zaken […] Dit gaat om mijn veiligheid en die van de mensen die mij elke dag beschermen. Dit mag nooit meer gebeuren.”

De Telegraaf zegt dat bronnen hen ook hebben gemeld dat de blunder binnen justitie tot grote ophef heeft geleid.