Politiek

Turkse vrouwenhandelaar Saban B. moet Nederlandse staat 1,5 miljoen betalen

20-12-2018 17:53

A Turkish policeman takes Saban Baran (L) to the police headquarter after he was arrested in Antalya, Turkey, 22 February 2010. EPA/MUSTAFA KELES

De voor mensenhandel veroordeelde Saban B. moet de Nederlandse staat bijna 1,5 miljoen euro betalen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald na een ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om het geld dat Baran verdiende met de mensenhandel. Twee handlangers moeten bijna 6 ton en ruim 2 ton betalen.

De inmiddels 48-jarige B. en zijn bende dwongen vrouwen tot prostitutie, veelal op de Amsterdamse Wallen. Bij de uitbuiting gebruikten ze veel grof en sadistisch geweld. Ook brandmerkte hij de vrouwen met tatoeages.

Tijdens het onderzoek vluchtte B. in 2010 naar Turkije, waar hij alsnog in de gevangenis belandde, onder meer vanwege witwassen. Sinds 2015 zit hij in de Turkse cel een bijna tien jaar lange Nederlandse straf uit, die hij opgelegd kreeg voor twee verschillende zaken.

Eerder, in 2013, had de rechtbank in Almelo het vorderingsbedrag vastgesteld op 2 miljoen euro. Maar het hof komt nu na een ingewikkelde berekening uit op bijna 1,5 miljoen euro, ook omdat de rechtszaak al zo lang loopt.

ANP