Politiek

Pikant – Femke Halsema wist ruim uur van te voren dat ze burgemeester zou worden

23-12-2018 20:55

Het is niet zo Brekend! als Joost Niemöller suggereert maar – voor wie de timeline terugkijkt – het is natuurlijk wel pikant. Hoe kon Femke Halsema ruim een uur voordat het nieuws bekend werd al weten dat de gemeenteraad van Amsterdam haar accordeerde als burgemeester?

Op woensdagavond 27 juni verstuurt persbureau ANP een ‘Persalarm’ om 19.14 uur: ‘Raad Amsterdam wil Femke Halsema als burgemeester’ (Voor de liefhebber: ons van TPO verwerkt zo’n bericht dus in 5 minuten, had inderdaad sneller gekund).

Maar uit de reconstructie van NRC Handelsblad dit weekeinde waar Niemöller naar verwijst blijkt dat Halsema aan haar begeleidingsteam (Erik van Bruggen (BKB), Lennart Booij (oud-BKB), Hans Anker (adviseerde eerder Bill Clinton en Wim Kok), Alexander Rinnooy Kan (D66-partijkartel macher, Patrick Mikkelsen (oud-politiek assistent van Rita Verdonk en echtgenoot van voormalig minister van Economische Zaken Joop Wijn (CDA) en ‘onderzoeksjournalist’ Jeroen Smit) om 17:49 appt: “Yes!!! Later meer.”

En dat is geestig daar de gemeenteraad toen nog in diep geheim beraad verzameld zat, volgens verschillende aanwezigen moesten zelfs telefoons en laptops worden ingeleverd. Halsema zelf was niet aanwezig, haar vermoedde tegenstrever en oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels ook niet.

Iemand uit die vergadering heeft dus toch weten te lekken naar Halsema. Het zou brekend zijn geweest als Halsema bijvoorbeeld al ruim van tevoren op de hoogte zou zijn geweest van de vragen die de gemeenteraad in een eerder proces aan haar zou willen stellen. VVD’ers Kathalijne de Kruif en Piet Ploeg uit Maarssen kunnen daar over meepraten.

Maar pikant blijft het, Halsema had een rat in de Stopera.