Binnenland

Oeps: 30 containers zoek op zee, deel aangespoeld Vlieland en Terschelling

02-01-2019 10:19

Op Vlieland en Terschelling zijn woensdagochtend verscheidene containers aangespoeld die een containerschip in de nacht van dinsdag op woensdag heeft verloren. In totaal heeft het schip er ongeveer dertig verloren, meldt de Nederlandse kustwacht. Die vliegt momenteel boven de eilanden op zoek naar meer containers.

Omstreeks 10.45 uur zijn er volgens de kustwacht achttien containers gelokaliseerd: drie op Vlieland, vier op Terschelling en de rest tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het schip verloor de containers in de wateren boven het Duitse eiland Borkum. Door de stroming en wind belandden tot nu toe vijf ervan op Vlieland en Terschelling.

In de tot nog toe gevonden containers zitten auto-onderdelen en speelgoed. Ook bevinden zit in drie in vaten organisch peroxide in poedervorm. Om welk type het gaat en of de containers inmiddels aan land zijn, is nog onduidelijk. De kustwacht waarschuwt mensen die de peroxide vinden, er niet aan te komen en de hulpdiensten te bellen.

Ondertussen waarschuwt de kustwacht ook het scheepvaart in de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden voor de overboord geslagen containers.
(ANP)