Media & TV

Baas van NOS Journaal: ‘Defensie moet niet zeiken, wilden ons ook niets vertellen over burgerdoden’

04-01-2019 11:06

Het nieuwe D66-logo.

Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van het door belastinggeld gesubsidieerde staatspropagandatelevisieprogramma NOS Staatsjournaal, heeft in een NPO-staatsradio-item gereageerd op de kritiek vanuit defensie over de wel erg geringe aandacht die het NOS Achtuurjournaal heeft besteed aan de terugkeer van Nederlandse F16-vliegers uit Jordanië. Volgens Gelauff is het juist het NOS Journaal die weinig medewerking kreeg van defensie omdat de Journaal-journalisten nooit eens antwoord kregen op vragen over de Nederlandse deelname aan de strijd tegen ISIS. Zo wilde defensie ‘nooit iets zeggen over het aantal burgerdoden’.

Kennelijk is defensie nu dus een soort van teruggepakt door het rancuneuze NOS Journaal: wie niet braaf antwoord geeft op vragen van NOS-journalisten moet er niet op rekenen aandacht te krijgen in de dagelijkse staatspropagandashow. Dit is overigens een NPO-brede werkwijze. Wie niet meewerkt met de morele NPO-inquisitie, gekscherend wel eens ‘journalistiek’ genoemd, kan vroeger of later rekenen op rancuneuze karaktermoord, laster of een dolk in de rug.

Dat defensie nu kritiek heeft op slechts vijf seconden Journaal-aandacht voor de terugkeer van piloten terwijl er wel lange minuten worden uitgetrokken voor een zoveelste infantiel en volstrekt imbeciel fake news-item over hondengebitten is volgens Gelauff dus ‘onterecht’ en ‘schaadt de NOS’.

Volgens TPO en heel veel andere mensen in Nederland, inclusief de zojuist teruggekeerde heldhaftige F16-piloten, zijn het juist minutenlange items over hondengebitten en het volstrekt negeren van echt belangrijke en nogal unieke historische gebeurtenissen zoals de (ongeschonden) terugkeer van militairen die in den verre vreemde bereid waren hun leven te geven voor de vrijheid van elke Nederlander die de NOS schaden.

We zouden haast zeggen: het dagelijkse nepnieuws van het NOS Staatsjournaal is onterecht en schaadt de nuchtere maar weldenkende Hollander.