Doneer aan TPO
 

Frans Bauer levert overtuigend bewijs dat China een ver, vreemd land is

‘Bauer in China’ blaast vette wolken CO2 de atmosfeer in om open deur omver te trappen

Door: , 12:09, 07 januari 2019
Frans en Mariska Bauer in China. (Screenshot Bauer in China)

‘Bauer in China’ blaast vette wolken CO2 de atmosfeer in om open deur omver te trappen

Hans van Willigenburg schreef deze zomer de recensies over Zomergasten. Dat smaakt naar meer, vindt ons van TPO. Daarom vanaf nu geregeld TV-recensies van zijn hand. Maar daar hebben we wel uw hulp bij nodig want hij doet het niet gratis. Daarom een vriendelijk verzoek: Doneer aan Hans van Willigenburg! 

China is een ander land dan Nederland. Die stelling wordt de komende weken onderbouwd door volkszanger Frans Bauer en zijn lieftallige vrouw Mariska in de serie Bauer in China van de AVROTROS. Als China geen ander land was dan Nederland, in een heel ander deel van de wereld, met een andere flora en fauna en – derhalve – andere ziekten en gezondheidsgevaren, hadden Frans en zijn vrouw geen multi prik hoeven halen bij de ‘Health Service’ op Schiphol. Dat moeten ze wel en ze doen dat in beeld, het halen van die prik, dus het eerste bewijs dat China inderdaad een compleet ander land is dan Nederland is daarmee geleverd. ‘Doe maar links,’ zegt Frans als de dienstdoende arts vraagt in welke arm hij zijn cocktailprik wil hebben. In de volgende scène bereidt Mariska een Chinese maaltijd voor het hele gezin Bauer. Rationeel is er het besef dat China een ander land is, maar ze hebben het verzet nog niet opgegeven. Mariska laat daarom de oer-Hollandse Conimex wapperen. Het grote gezin smikkelt en smult. Frans realiseert zich dat de Chinees-á-la-Mariska in China vermoedelijk onbereikbaar zal zijn. Want China is helaas een ander land dan Nederland. Met dubbele gevoelens peuzelt Frans zijn laatste polderbami op.

Even later stappen Frans en Mariska in het vliegtuig (Frans: ‘ik vind het best wel spannend’), want China is geen gezellig buurland waar Frans in zijn BMW met twee peuten gas naartoe rijdt, nee, China is een land met allemaal ‘onbegrijpelijke, rare tekentjes’ waarvoor je elf uur in het vliegtuig moet zitten. En omdat de Nederlandse kijkers dat misschien nog niet weten, krijgen we beelden uit het vliegtuig geserveerd, zien we een slapende Mariska en een in de camera ginnegappende Frans. Om de schok dat China daadwerkelijk een ander land is voor het stel te verzachten, krijgen Frans en Mariska in Hong Kong een taxichauffeur aangewezen, die twintig jaar in Nederland heeft gewoond en Nederlands praat. ‘Er wonen hier zeven en een half miljoen mensen,’ zegt de taxichauffeur. En een voice-over vult aan: ‘Het valt meteen op hoe druk en hoe vol Hong Kong is.’ Wanneer Frans en Mariska na de taxirit tussen duizenden toeristen op een uitkijkpunt staan, zegt Frans, de legendarische vertolker van de meezinger ‘Heb je even voor mij?’ op accurate wijze: ‘Er is geen plekje waar ik geen flat zie.’ Aangezien je in Nederland geen dergelijk uitzichtpunt hebt en het bij ons nergens zo met flats bezaaid is, levert ‘Bauer in China’ hier het tweede, overtuigende bewijs dat China niet hetzelfde land is als Nederland.

Na een bezoek aan de Opod (een ruimtebesparende woning in een rioolbuis), waarvan eens temeer duidelijk is dat die in Hong Kong mogelijk een probleem oplost en niet in Brabant, de thuisprovincie van Frans, gaat het stel aan het einde van de aflevering uit eten. De bewijzen dat China op veel punten verschilt van Nederland mogen zich dan opstapelen: Frans wil tóch nog even de proef op de som nemen. Eenmaal neergestreken in een lokaal restaurant te Hong Kong haalt hij de menukaart van zijn eigen Chinees-op-de-hoek tevoorschijn en probeert hij de bediende aan de hand van in Nederland gefabriceerde foto’s ertoe te bewegen gerechten te serveren die er hetzelfde uitzien, en het liefst ook hetzelfde smaken. De opzet slaagt niet. China gaat niet zomaar opzij (ze zijn namelijk in China). Frans en ‘Maris’ krijgen een bord met sliertjes in piramidale vorm voorgeschoteld. De AVROTROS kan tevreden zijn: Frans kijkt bevreemd naar de piramide, peurt er met zijn eetstokjes in en zegt dat hij ‘het niet herkent’. Derde bewijs dat China toch echt andere koek is. Oké… Tijd voor de aftiteling van de eerste episode. De serie, zo valt te lezen, is in opdracht van de AVROTROS gemaakt door Simpel Media. What’s in a name?

Afgezien van het inhoudelijke niveau van ‘Bauer in China’ is het voorstelbaar dat er Kamervragen gaan komen over de al of niet zinloze CO2-uitstoot, waarmee deze serie de planeet heeft belast. ‘Dat China een ander land is dan Nederland wisten we al,’ zou een Kamerlid kunnen betogen. ‘Daar hoeven we Frans Bauer niet voor naar China te sturen.’

Benieuwd of de verantwoordelijk minister voor Media, Arie Slob, in dat geval zou durven antwoorden: ‘Is het u ontgaan dat NPO de afgelopen jaren grotendeels getransformeerd is tot een reisbureau voor BN-ers? Ik zie dus geen reden voor afkeuring of ingrijpen.’

 
 
 

Steun direct Hans van Willigenburg

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace