Burgemeester Groningen dreigt Vindicat te sluiten na nieuw geweldsincident

08-01-2019 16:30

Tijdens Buitenspelen, het jaarlijkse festival van de Groningse studentenvereniging Vindicat, is in mei 2018 waarschijnlijk de arm van een student gebroken. Zeker is in ieder geval dat er een ernstig geweldsdelict is geweest. En dat Vindicat het politieonderzoek naar het incident gefrustreerd heeft. Daarop is burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) zo boos geworden dat hij een bestuursrechtelijke waarschuwing heeft uitgedeeld: nog één incident en hij sluit de toko. Dat meldt Sikkom dinsdag.

Lees ook – Dossier Vindicat

Het incident vond plaats op 10 mei 2018. Afgelopen zomer schrijft Den Oudsten aan Vindicat na te zijn geïnformeerd door de politie: “Uit het proces-verbaal blijkt dat u niet bereid bent geweest de naam van de verdachte aan de politie beschikbaar te stellen. Mede daarom is het onmogelijk nader onderzoek te doen naar een ernstig geweldincident binnen uw vereniging.”

Het intrekken van de horeca-vergunning zal waarschijnlijk het einde van de vereniging betekenen.

Vorig jaar verbrak de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de banden met Vindicat vanwege de vele affaires waar het corps onder gebukt gaat.