Klaas Dijkhoff handelt in lucht die Eva Jinek graag wil verspreiden

15-01-2019 13:57

Klaas Dijkhoff aan de tafel van Eva Jinek. (Screenshot NPO)

Dit is een gratis en voor iedereen leesbaar artikel, maar als u een abonnement op TPO+ neemt kunt u nóg meer briljante artikelen van Hans van Willigenburg lezen, en nog heel veel meer moois. Dus neem nu een abonnement op TPO+!

De nieuwste wijsheid op het gebied van medialogica is dat elke journalist die aandacht aan de recente uitspraken van Klaas Dijkhoff besteedt, of aan zijn media optredens die er het gevolg van zijn, als vanzelf een soldaat wordt in het leger van de VVD-campagne. Het idee is dat ‘de bom’ die de voorman dit weekend in De Telegraaf heeft gedropt (hij keerde zich plots tegen het Klimaatakkoord) het politieke landschap van de komende maanden zal bepalen. Geen tegenstander zal meer om de verwoeste dorpjes heen kunnen, die Dijkhoff met zijn explosie heeft bewerkstelligd, zo luidt de redenering. En nu komt-ie… Elke journalist die gewag maakt van de bom, zodoende het verwoestende effect ervan verder vergroot en het politieke landschap nóg verder beïnvloedt (nóg meer dorpjes in puin), zou, volgens deze nieuwe wijsheid, bewust of onbewust een handlanger zijn van de VVD.

Nou VVD, noteer mijn naam maar alvast. En bepaal zelf maar welke rang jullie me toebedelen. Majoor? Kolonel? Generaal? Maarschalk? Ik vind alles best. Zolang ik maar lager in rang ben dan Eva Jinek, want na een week vol vederlichte items (hallo Gordon, hallo Johnny de Mol) bleef het gejuich op haar redactieburelen na de tienponder van Dijkhoff nog maar nét binnenskamers. Ik was er niet bij, geef ik toe, maar ik heb het stille vermoeden dat de lijntjes tussen de voorlichters van Dijkhoff en de redactieleden van Jinek er nog nooit zo glanzend en gewillig bij hebben gelegen als in de aanloop naar de uitzending van gisteravond.

In de Hilversumse studio mocht Dijkhoff ongehinderd het favoriete spelletje spelen dat politici zo graag spelen: handelen in fictie. Wat Dijkhoff deed was een verlengstuk van het jaarlijkse foptheater dat ‘koopkrachtplaatjes’ heet. Dijkhoff was niet tegen het klimaat of tegen klimaatbeleid, nee, ook hij voelde zich gebonden aan de door het kabinet geformuleerde ambities (ja, van over dertig jaar – nu even niet). Maar, en hier kwam – volgens de nieuwe logica – zijn ticket naar electoraal succes: hij wilde al die zeshonderd na maanden soebatten bijeen geveegde klimaatvoorstellen wel eerst eventjes, hoe Nederlands, ‘laten doorrekenen’. Dijkhoff is bepaald geen stomme gast, dus hij zat goed in zijn rol bij Jinek; niet uit te sluiten valt dat hij daadwerkelijk geloofde bezig te zijn de VVD, en niet in de laatste plaats zichzelf, in een hele nieuwe film te fietsen waarvan de cast vroeger bijna geheel door de SP werd verzorgd, namelijk de film ‘Schild Voor De Zwakkeren.’ Stond Klaas eerder klaar om bijstandsuitkeringen in te trekken of te korten, nu ineens bloedde het hart van de VVD-voorman bij elke stuiver, die de ‘burger’ annex ‘gewone Nederlander’ (die alleen nog in Den Haag bestaat, in de statistieken en de koopkrachtplaatjes) verplicht moest gaan spenderen aan de toekomst van de planeet omdat coalitiegenoot D66, in de vorm van ‘klimaatdrammer’ Rob Jetten, dat zo graag wilde. Nogmaals, knappe poging de Ryan Gosling, Tom Cruise dan wel Brad Pitt te worden in de kaskraker ‘Schild Voor De Zwakkeren’. Gefaciliteerd door tante Eva.

Uitzoomend bij de tafel van Jinek en overschakelend naar de planetaire blik waarmee astronaut André Kuipers ooit vanuit zijn ruimtecapsule naar Moeder Aarde keek (zijn terugkerende woord daarbij: ‘kwetsbaar!’), zien we niets meer of minder dan het minuscule lijntje Den Haag-Hilversum, een bij elkaar geharkt Klimaatakkoord dat het piepkleine Nederland iets minder een modderfiguur moet laten slaan in de internationale en Europese klimaatstatistieken en, tot slot, een politicus die deze moeizaam tot stand gebrachte fictie (‘we zijn goed bezig’ ja ja) bestrijdt met de fictie van ‘de gewone Nederlander’ die geen ruft minder zou moeten hoeven laten en geen extra kamerjas zou moeten hoeven aantrekken vanwege de kwetsbare planeet.

Al met al een doodgewone dag op het Mediapark…

Dit is een gratis en voor iedereen leesbaar artikel, maar als u een abonnement op TPO+ neemt kunt u nóg meer briljante artikelen van Hans van Willigenburg lezen, en nog heel veel meer moois. Dus neem nu een abonnement op TPO+!