Politiek

Door Turkije uitgezette FD-correspondente Ans Boersma had relatie met Syrische jihadist

17-01-2019 16:02

De uitzetting van Ans Boersma uit Turkije heeft mogelijk te maken met de relatie die ze tot de zomer van 2015 had met een Syriër die eind vorig jaar in Nederland is gearresteerd. De man wordt verdacht van het voormalig lidmaatschap van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Dat denkt de journaliste zelf, laat de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad donderdagmiddag weten in een verklaring op de website van de krant.

Uit de verklaring:

“Zelf acht Ans het mogelijk dat haar uitzetting gerelateerd is aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syriër die afgelopen najaar in Nederland is gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Ans is in februari 2017 voor het FD gaan werken.”

De Turkse politie in Istanboel heeft vanochtend haar opgepakt en het land uitgezet. Boersma woont en werkt al zes jaar in Turkije, waarvan twee jaar als correspondent van het Financieel Dagblad.

Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt de Turkije-correspondente als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn verschillende verdachten betrokken. Boersma wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, meldde een woordvoerster van het OM.

De FD-hoofdredactie wil volledige opheldering van het ministerie van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist op deze manier met Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld, zonder dat dit bekend is bij Buitenlandse Zaken.