Binnenland

Goh van de dag – Werken in aso-azc’s is verschrikkelijk

23-01-2019 16:01

De twee opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers in Amsterdam en Hoogeveen zitten vol met criminelen en verslaafden. Tegelijkertijd heeft het personeel van deze ‘aso-azc’s’ (ambtelijk een Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) genoemd) geen mogelijkheden om op te treden tegen het vaak agressieve en manipulatieve gedrag van de bewoners. Dat schrijft Het Parool woensdag.

De krant heeft een rapport in handen dat reflecteert op de dood van een Algerijnse asielzoeker die in beschonken toestand amok maakte en vervolgens een noodlottige val maakte in het aso-azc in Hoogeveen.

“Wekelijks zijn er ‘heftige incidenten’, zoals bedreiging en belediging. Gemiddeld drie keer per week wordt er vanuit de ETBL’s in Amsterdam of Hoogeveen een 112-melding gedaan, omdat de situatie met een bewoner te ernstig uit de hand loopt. Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) doen wel aangifte van belediging en bedreiging – hoe vaak dat gebeurt, meldt het rapport niet. Omdat ze vallen in de categorie medewerkers met een publieke taak, zouden die aangiftes bij de politie prioriteit moeten krijgen en de daders extra hard aangepakt. De praktijk leert dat dat niet altijd gebeurt.”

Waarvan akte.

Lees ook – Geen tweede kans meer voor kansloze asielzoeker