Binnenland

Ans Boersma: ‘Ik heb nooit iemand illegaal naar Europa geholpen’

24-01-2019 21:26

Journaliste Ans Boersma was naar eigen zeggen in 2014 betrokken bij een garantstelling voor een toeristenvisum. Maar die werd volgens haar afgewezen. Dat zegt de journaliste in een bericht op Twitter. “Nee, ik heb nooit iemand illegaal naar Europa geholpen.” Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze een Syriër, met wie ze een relatie had, met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen.

De 32-jarige man is later in Nederland aangehouden op verdenking van deelname aan de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. “Ik heb hem leren kennen als iemand die zich altijd heeft verzet tegen president Assad”, aldus Boersma tegen de NOS. “Op het moment dat in Syrië de boel naar rechts ging, dus ook radicaler, extremistischer werd, is hij daarmee gestopt.” Volgens Boersma was dat ook het moment dat hij uit Syrië is gevlucht.

Boersma woonde en werkte in Turkije als correspondent voor onder meer het FD. Die krant heeft vorige week de samenwerking met haar opgezegd. Ze werd Turkije vorige week uitgezet na een aantal informatieverzoeken van Nederland aan dat land en spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Die stelt ze aansprakelijk voor de emotionele en materiële schade als gevolg van de uitzetting.

“Vijf jaar later word ik binnen twaalf uur Turkije uitgezet en raakte ik baan en huis kwijt”, twittert Boersma. “Na het politieverhoor zijn er alleen maar meer vragen. Er is niet het minste bewijs dat ik me aan enig strafbaar feit schuldig heb gemaakt.”

Anp