Binnenland

Gevangenisziekenhuis Scheveningen gore zwijnenstal van bananenrepubliekeinse proporties

25-01-2019 10:49

Klachten bij het medisch tuchtcollege, interne waarschuwingen over de hygiëne en brandbrieven van gedetineerden. Het regent meldingen over wanpraktijken in het Scheveningse gevangenisziekenhuis, schrijft het AD. “Natuurlijk zijn wij allemaal gedetineerden, maar dit is niet menselijk.”

Ze zijn doodsbang voor repercussies en toch zijn ze in de pen geklommen. Vijf gedetineerden in het Scheveningse gevangenisziekenhuis JCvSZ klagen over slechte medische begeleiding, foutieve medicatie, zwarte schimmel op de muren en een gebrek aan activiteiten.

Interne documenten bevestigen dat het met de hygiëne in het gevangenisziekenhuis bar gesteld is. Na een celinspectie bij een gedetineerde in december doet interim-manager Schensema een ‘zorgwekkende constatering’. Hij ziet dat het ‘verwaarloosd en onhygiënisch’ is. Over de hele inrichting zegt hij: “Het oogt nu soms als een zwijnenstal.”

Dat bevestigt advocaat Esther Blok, die een cliënt in het JCvSZ heeft zitten. “Het is er gewoon vies. Er zit schimmel op de douche, op de muren, plafondplaten. Het is gevaarlijk: wie een open wond heeft, loopt het risico op een infectie.” Er zijn verschillende klachten ingediend bij het regionaal medisch tuchtcollege.

Anp