Politiek

Mark Harbers tempert verwachtingen over Kinderpardon: Een oplossing is ver weg

25-01-2019 11:39

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is somber over de onenigheid tussen de regeringspartijen over versoepeling van het kinderpardon. “Een oplossing is ver weg”, volgens hem.

Coalitiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en een aantal oppositiepartijen, samen een meerderheid in de Tweede Kamer, willen het kinderpardon verruimen. Tot het zover is moeten kinderen die kans maken straks alsnog in Nederland te mogen blijven, niet worden uitgezet, vinden ze. Maar Harbers en zijn VVD, de grootste regeringspartij, willen daar niet aan.

Harbers en de coalitiepartijen kwamen donderdag opnieuw bijeen om een oplossing te zoeken. Immers: ‘als er verschil van mening is in een coalitie, dan is praten met elkaar wat je in ieder geval moet doen. Maar een oplossing is ver weg’. Hij wil verder niets over de besprekingen kwijt, omdat dat het overleg alleen maar zou bemoeilijken.

CDA, D66 en CU zijn bereid de VVD wisselgeld te bieden voor het openbreken van het regeerakkoord om zo een uitzetstop voor een groep asielgezinnen te bereiken, schrijft De Telegraaf.

Een ingelast topberaad tussen de fractieleiders van de coalitie met Harbers bracht donderdagavond de eerste voorzichtige opening in een discussie die tot dan toe muurvast zat. Dit weekend wordt er telefonisch verder gepraat.

De drie partijen willen de uitzetstop voor gezinnen die mogelijk onder een verruimd kinderpardon gaan vallen. De VVD is mordicus tegen en Harbers volgt het regeerakkoord, zolang er geen nieuwe eenduidige koers vanuit de coalitie wordt aangegeven.

Om de liberalen te paaien wordt in de coalitie gehint op het verkorten van asielprocedures, het versnellen van uitzettingen en extra capaciteit voor de IND. Op de kamer van VVD-fractieleider Dijkhoff is donderdagavond kort over de discretionaire bevoegdheid gepraat, die de staatssecretaris ruimte geeft om achter de schermen verblijfsvergunningen af te geven. De VVD wil hier vanaf.

ANP