Doneer aan TPO
 

Ronald van Raak (SP) dient dinsdag nieuwe wet voor bindend referendum in

'Het referendum is een spiegel voor het parlement'

Door: , 17:24, 28 januari 2019
Ronald van Raak (SP) en Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum. ANP REMKO DE WAAL

'Het referendum is een spiegel voor het parlement'

SP-Kamerlid Ronald van Raak dient dinsdag zijn nieuwe wet voor een bindend referendum in. Dat zegt hij maandag tegen TPO. De staatscommissie onder leiding van oud-vicepremier Johan Remkes (VVD) adviseerde de regering eind vorig jaar dat een correctief referendum nodig is om de democratie te versterken. Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering. De socialist kondigde vervolgens in zijn column op TPO aan zelf met een dergelijk wetsvoorstel te komen. Nu is het zover.

Van Raak maandag tegen TPO:

“Steeds vaker zien we dat mensen het vertrouwen in onze democratie hebben verloren. Veel te vaak horen we mensen zeggen dat ze niet meer gaan stemmen, omdat ze in ‘Den Haag’ toch niet bereid zijn om te luisteren. Dat probleem bleek ook bij referenda die in ons land zijn gehouden; in 2005 over de Europese Grondwet; in 2016 over het Verdrag met Oekraïne en in 2018 over de Sleepwet voor de geheime diensten. Steeds bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer het éne wenste, maar dat de bevolking het ándere wilde. Deze referenda legden een crisis bloot in onze democratie.” 

Van Raak verdedigde in 2017 al het originele wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA voor een bindend referendum. Die drie partijen hadden eerder hun handen van het idee afgetrokken, waarna het voorstel dankzij datzelfde D66, GroenLinks en PvdA werd verworpen.

De socialist vervolgt:

“Deze nieuwe wet zal ook moeten leiden tot een serieuze discussie over het functioneren van de Tweede Kamer. Het referendum is een spiegel voor het parlement. Elke politicus moet de vraag beantwoorden of hij of zij bereid is om zich te laten corrigeren door de kiezers.”

Van Raak schreef eerder op TPO over de geschiedenis van de lange discussie over het referendum.

 
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace