Media & TV

De Wereld Draait Door komt vanavond terug op leugens complottheorie-theatergroep De Verleiders

29-01-2019 17:30

De Wereld Draait Door komt dinsdagavond in de uitzending terug op de felle kritiek die het programma heeft gekregen naar aanleiding van een gesprek op maandag over privacy. Vijf leden van theatergroep De Verleiders, onder wie Pierre Bokma en Victor Löw, waren te gast om te praten over hun nieuwe voorstelling. Maar de mannen verkondigden veel feitelijk onjuiste en ongefundeerde claims over privacy, de AIVD en hackers.

Lees ook – Kajsa Ollongren weinig ingenomen met uitspraken complottheorie-theatergroep De Verleiders bij DWDD

Tech-experts van diverse grote platforms, zoals RTL en de NOS, constateerden dat tijdens het gesprek allerlei onwaarheden over privacy in de ether werden geslingerd zonder dat Matthijs van Nieuwkerk ook maar enige kritische vraag stelde.

Zelfs minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken reageerde boos, omdat de AIVD volgens de bewindsvrouw door het slijk werd gehaald. Ollongren nodigde de vijf theatermakers uit voor een goed gesprek.

BNNVARA wil geen toelichting geven op welke manier er in de uitzending van dinsdag op de kritiek wordt gereageerd. De theatermakers stelden dinsdag in een korte reactie dat het gesprek ‘in de theatrale context van de voorstelling’ moest worden gezien. De redactie wil niet zeggen of presentator Van Nieuwkerk van tevoren op de hoogte was van deze ‘theatrale context’.

Een woordvoerder van De Verleiders laat in een korte toelichting weten dat de acteurs dinsdag niet live aanwezig zijn in de uitzending. Volgens de zegsvrouw wist DWDD dat ‘de mannen hun nieuwe voorstelling op deze manier onder de aandacht gingen brengen; dat doen ze namelijk elk jaar’. Of de vijf acteurs op de uitnodiging van Ollongren voor een gesprek ingaan, kon ze niet zeggen.

ANP