U zond in: ‘Ik ben trouw TPO-lezer maar ook overtuigd levenslang links’

31-01-2019 17:08

“Beste mensen van TPO,

Dekken de termen ‘links’ en ‘rechts’ tegenwoordig de lading nog wel?

Ik mail jullie omdat – en ik ga dit even heerlijk dramatisch zeggen – ik me in mijn bestaan ontkend voel door jullie!

Ik ben namelijk een trouw TPO- en Elsevier-lezer. Echt trouw, TPO+-lezer zelfs. Maar, en daar komt’ ie, ik ben ook hartstikke links! Overtuigd, diepbloedig, levenslang links.

Waarom ben ik links? Dat heeft te maken met het oorspronkelijke ontstaan van deze politieke richting. Het heeft te maken met – in de basis –  rechtvaardige solidariteitsgevoelens waarmee je in principe na wilt streven dat je een maatschappij creëert waarin iedereen, ook de sociaal zwakkere, mee kan komen. Naar mijn mening het enige soort samenleving waarin uiteindelijk iedereen zich goed kan voelen, óók de sociaal sterkere. Want je kunt wel opgewekt je mooie huis uitstappen, op weg naar je goeie baan, maar als je dan vervolgens struikelt over een dakloze die in je portiek ligt te creperen tast dit uiteraard ook jouw geluksgevoel aan. Of je moet een volledig harteloze ploert zijn, maar die laten we even buiten beschouwing.

Links is geboren uit het protest tegen werkgevers die zonder problemen kinderen uitgeput lieten sterven onder het weefgetouw; er waren immers altijd wel weer nieuwe kinderen die ze konden inzetten, dus why bother? Het is geboren uit het gevoel van solidariteit bijvoorbeeld onder de mijnwerkers, wanneer ze zagen dat een gezin van een verongelukte collega ten gronde ging, omdat er geen sociaal vangnet was. Positieve nobele gevoelens, waar mensen voor gevochten hebben en regelmatig ook hun leven voor gegeven hebben.

Aan de andere kant had je dus ‘rechts’ te weten de werkgevers, die samen met de katholieke kerk de mensen misbruikten en uitbuitte. En aan die kant van de geschiedenis zien jullie jezelf staan TPO? Rechts, net zoals de huidige opportunistische en vaak graaiende en in integriteit pijnlijk laag scorende carrière-makers van de VVD? Dat is de politieke richting waarmee de TPO zich wil identificeren?

Nee, ik links dus, sociaal, omdat ik vind dat je dat behoort te zijn als mens, en idealistisch omdat dit ook een positief stimulerende toekomst gerichte emotie kan zijn, maar, en daar komt het, natuurlijk niet zonder gezond verstand en realiteitszin!

Als jij meent dat Nederland in staat is, zowel economisch als qua ruimte, om zonder begrenzingen en zonder duidelijk beleid, iedereen uit de wereld die dat maar wil, te blijven opvangen, dan mis je realiteitszin. Zo ook, als je en mooi sociaal stelsel hebt opgebouwd, maar laks meent te kunnen zijn op het voorkomen van misbruik en fraude.

Als jij denkt dat de opwarming en afkoeling van de aarde processen zijn waar de mens een enorme invloed op kan hebben, en dat het hiervoor oké is om mensen – voor wie het al steeds moeilijker wordt om rond te komen – ook nog eens royaal geld uit hun zakken te kloppen, dan word je verblind door je idealisme.

Deze kijk op zaken, vind ik terug bij jullie, maar dat zie ik niet als ‘rechts’. Dat is een te groot compliment voor deze politieke richting, waar hebben ze dat aan verdiend? Jullie staan voor mij voor gezond verstand en realisme. Zo ook de Elsevier.

Ik zou zeggen, laat je dan ook niet in die hoek zetten. Jullie geluid verdient het om veel breder gehoord en gewaardeerd te worden. Centraal Realisme, of Centraal Verbindend, of Sociaal Liberaal, kun je het beter gaan noemen.

En, wie weet, als jullie jezelf verbindend centraal neerzetten, wat jullie in mijn ogen ook zijn, blijven adverteerders misschien ook gemakkelijker hangen. Welk bedrijf wil nu het risico lopen om, door zich te verbinden met een zogenaamd ‘rechts’ medium, al zijn ‘linkse’ klanten te verliezen?

Dus laat je niet framen en beperken door zo’n achterhaald etiket!

Dit was het!

Vriendelijke groet,

M. Wentink”

Beste linkse TPO-lezer,

U reageert waarschijnlijk op dit artikel waarin wij onszelf ‘rechtse bloggers’ noemen. Dat doen we omdat we zo door anderen in de media worden genoemd. Zelf vinden ook dat ‘rechts’ de lading niet bepaald dekt.

Helaas hebben wij geen invloed op wat anderen van ons vinden. Vandaar ook dat we behalve ‘rechts’ (en ‘blogger’) ook ‘neo-nazi’s’, ‘extreem-rechts’, ‘populistisch’, ‘alt-right’, ‘nepnieuws’, ‘door Poetin betaald’, ‘haatsite’, ‘adolescenten-journalistiek’, ‘schreeuwers’, ‘onevenwichtige website met clickbait koppen’, ‘kwakkelend weblogje’, ‘kleuters’, ‘alles behalve journalisten’, ‘geretweet door Erkenbrand(!!!1!!1)’, ‘PVV-fansite’, ‘FvD-fansite’, ‘racisten’, ‘bruine site’, ‘racisten’, ‘reactionair scheldgepats’ en, als Chris Aalberts of Jurriaan Maessen weer eens een goed stuk hebben geschreven ‘verlengstuk van de islamofiele MSM/D666/Pinokkio Rutte/EUSSR waarvan het masker eindelijk is afgevallen!!1’ worden genoemd.

Zelf zien we dat allemaal als geuzentermen. In een land en tijd waarin vrijwel alles wat niet D66 of GroenLinks is (of homoseksuele vrouw van kleur) per definitie ‘fout’ is, ben je namelijk al snel een geus.

Dus wat ons betreft zijn we gewoon centraal verbindend realistisch. Bij dezen!

WIL JE ZELF OOK CENTRAAL VERBINDEN EN HET BLIJDE WOORD VAN HET REALISME MOGELIJK MAKEN? NEEM DAN NU EEN ABONNEMENT OP TPO+!