Regio

Klokkenluider Utrechtse tramlijn eiste bijna een ton aan zwijggeld

02-02-2019 10:27

Een klokkenluider die de gemeente en provincie Utrecht beschuldigt van wanbeleid bij de aanleg van de zogeheten Uithoflijn, heeft geprobeerd om bij het provinciebestuur een aanzienlijk geldbedrag los te peuteren. Het gaat om de voormalig manager bedrijfsuitvoering van de tramlijn, Marcel van den Bosch, die eind 2016 werd ontslagen, schrijft De Telegraaf.

Van den Bosch eiste in februari 2018 schriftelijk 95.000 euro van de provincie. Bij betaling zou hij afzien van ’verdere activiteiten en geen verdere kosten veroorzaken’. In een reactie laat Van den Bosch weten dat hij “slechts een deel van geleden omzetderving en reputatieschade in rekening wilde brengen.”

Uit een intern memo, dat in bezit is van de krant, blijkt dat de provincie hoogst verontwaardigd reageerde op de eis van de ontslagen manager. Goed ingevoerde bronnen binnen het provinciebestuur spreken over ‘oneigenlijke druk, grenzend aan afpersing’.

Toen de provincie weigerde om op zijn eis in te gaan, stapte Van den Bosch naar de pers. De provincie overweegt om Van den Bosch aan te klagen wegens smaad en laster na nieuwe, recente aantijgingen in het AD.

(ANP)