Media & TV

Door staat gesteunde NOS gaat commerciële online nieuwsmarkt nu ook verzieken via regiowebsites

04-02-2019 14:05

De staatsomroep NOS en de gesubsidieerde regionale omroepen gaan online nauwer samenwerken. Ze gaan elkaars content delen, zodat berichten van de NOS op de websites en apps van de regionale omroepen terechtkomen en andersom. Op deze manier willen ze het nieuws van dichtbij, maar ook het nationale en internationale nieuws voor iedereen beschikbaar maken, zegt voorzitter Guus van Kleef van de gezamenlijke Regionale Omroepen. “Daarmee komen we tegemoet aan de behoeften van ons publiek. En natuurlijk vergroot dit de efficiëntie.”

Volgens NOS-directeur Gerard Timmer staat de journalistieke infrastructuur onder druk als gevolg van bezuinigingen en de toenemende concurrentie van wereldspelers als Netflix, YouTube en Facebook. “Met deze stap kunnen we het bereik en daarmee de betekenis van onafhankelijke publieke journalistiek, landelijk én regionaal, verder vergroten.”

De NOS en de regionale omroepen werken al jarenlang samen, onder meer op het gebied van radio, regionale blokken in de NOS Journaals en het uitwisselen van content. Naar verwachting worden de nieuwe plannen dit najaar verwezenlijkt.

In normale landen met een vrije markt wordt het beïnvloeden van die vrije markt met door de staat gesubsidieerde marktpartijen meestal gezien als ‘illegale staatssteun’ en ‘oneerlijke concurrentie’. In Nederland niet. In Nederland is het volkomen normaal dat grote door de staat gefinancierde partijen online de concurrentie aangaan met commerciële partijen. Het is dan ook raar dat kartelwaakhonden en Europese commissies voor vrije markten nog altijd doen alsof het volkomen normaal is dat de NOS en gesubsideerde regiosites onbeperkt bezoekers en dus adverteerdersinkomsten van commerciële nieuwswebsites kunnen wegkapen.

Anp/TPO