Doneer aan TPO
 

Drie ‘jongens’ van 13, 14 en 16 jaar opgepakt voor omafiets-straatroven

Niet duidelijk of de 'jongens' spraken met 'een Marokkaans straataccent', klein houden graag

Door: , 10:34, 05 februari 2019
2009-04-27 17:20:05 APELDOORN - De fiets van koningin Juliana is van het damesmodel "Fongers" en stamt uit de jaren 1950. Een medewerker legt maandag de laatste hand aan de tentoonstelling '100 jaar Juliana' op Paleis 't Loo in Apeldoorn. De tentoonstelling is vanaf 1 mei tot en met 30 augustus te bezichtigen. Op 30 april wordt de honderdste geboortedag van koningin Juliana herdacht (1909-2004). ANP MARCEL ANTONISSE

Niet duidelijk of de 'jongens' spraken met 'een Marokkaans straataccent', klein houden graag

Drie jongens van 13, 14 en 16 jaar zijn dinsdag opgepakt op verdenking van het plegen van straatroven half januari in het Utrechtse Vleuten en Leidsche Rijn.

Het drietal had het gemunt op fietsende scholieren. Ze werden na schooltijd onder bedreiging gedwongen geld en spullen af te staan. In totaal vier slachtoffers deden aangifte. De drie tieners uit Utrecht worden verdacht van betrokkenheid bij één van de berovingen, waar twee mensen het slachtoffer van werden. Betrokkenheid bij de andere berovingen wordt onderzocht.

De politie vraagt slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan, dit alsnog te doen.

(ANP)

Het betreft deze jongeren van de zogenaamde Omafiets-bende, waarvan de politie wél maar de meeste media beslist niet bekend wilden maken wat het signalement was. Dat signalement luidde, aldus de politie Utrecht:

De signalementen van de betrokken daders van de berovingen lopen uiteen maar het gaat om getinte jongens tussen de 14 en 16 jaar. Zij spraken met een Marokkaans straataccent en droegen donkere kleding. De daders maakten onder meer gebruik van donkere oma-fietsen.

Gewoon, feiten en omschrijvingen om de daders bij de lurf te kunnen grijpen, maar dat MAG dus helemaal niet van DENK Utrecht. Die waren gekwetst dat Marokkaanse daders met Marokkaanse accenten werden omschreven als ‘getinte jongens tussen de 14 en 16 jaar, sprekend met een Marokkaans straataccent.’ Wat vreemd is want als daders van overvalterreur tegen scholieren getinte jongens tussen de 14 en 16 jaar, sprekend met een Marokkaans straataccent zijn, dan moet je qua opsporing naar de mensen toe toch kunnen zeggen dat het gaat om getinte jongens tussen de 14 en 16 jaar, sprekend met een Marokkaans straataccent.

Maargoed, dit is Nederland, dus VVD-burgemeester Jan van Zanen ging moeiteloos door de knietjes na gedram van DENK in de gemeenteraad.

“Het is niet gangbaar om etniciteit te benoemen in signalementen, behalve bij vermissingen, waarbij de etniciteit bekend is en behulpzaam kan zijn bij het terugvinden van een vermiste. De politie streeft er naar zich te houden aan wat zo objectief mogelijk waarneembaar is.”

Aldus de burgervader, die in een bizar spel met logica dus stelt dat het vermelden van etniciteit (zoals, pak m beet ‘een Marokkaans straataccent’) helpt bij het vinden van vermisten maar kennelijk opeens niet ‘objectief waarneembaar’, laat staan ‘behulpzaam’ is bij het vinden van gewelddadige overvallers.

Anywaytjes, de politie verzocht al eerder aan de betrokken scholen om de zaak ‘klein te houden‘, dus gaarne klein houden.

DISCLAIMER: de omafiets op de foto is niet de omafiets uit het verhaal. Uw oma is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Het noemen van oma’s is niet gangbaar, behalve bij vermissingen waarbij de leeftijd bekend is en behulpzaam kan zijn bij het terugvinden van een vermiste oma. In alle andere gevallen is het noemen van oma-fietsen kwetsend en stigmatiserend, Henk Krol weet er van.

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace