Buitenland

Britse vetberg zo groot als 4 stadsbussen uit riool gesloopt

06-02-2019 13:52

Een Brits waterbedrijf verwijdert een enorme ‘vetberg’ uit het riool onder de strandplaats Sidmouth. Het duurt mogelijk zo’n acht weken om de massa samengeklonterd vet af te voeren, bericht Sky News.

De 64 meter lange vetberg kwam eind vorig jaar aan het licht tijdens een inspectie van de riolering. Waterbedrijf South West Water liet een 3D-scan maken van het gevaarte, dat langer is dan vier dubbeldeksbussen. Dergelijke vetbergen ontstaan doordat mensen afval als vet, luiers en schoonmaakdoekjes door het toilet spoelen.

De nieuwszender bericht dat de verwijderingsoperatie nu daadwerkelijk van start gaat. Medewerkers gaan met ademluchttoestellen op de riolering in. Daar moeten ze de vetberg te lijf gaan met pikhouwelen en hogedrukspuiten. Het afval wordt vervolgens naar het oppervlakte gezogen en afgevoerd.

De man die de vetberg ontdekte, vertelde een lokaal medium dat hij zijn ogen niet kon geloven. “Het is erg griezelig in dat gedeelte van de riolering. En het oogt als iets uit een horrorscène”, rilde de 51-jarige Chris Ewart uit Plymouth.