Politiek

Sander Dekker (VVD): Dick Schoof had beter meer afstand van MH17-onderzoek kunnen houden

08-02-2019 15:41

Dick Schoof had beter ‘iets meer afstand’ kunnen houden van een onderzoek naar het optreden van de overheid in de nasleep van de ramp met MH17. Dat zei minister Sander Dekker (VVD), in reactie op berichtgeving van GeenStijl over de toenmalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Hij benadrukte wel dat de onderzoekers nog altijd achter hun conclusies staan.

Lees ook – Onderzoek MH17 aangepast nadat ambtenaren het ‘te negatief’ vonden

Ook ziet Dekker geen reden om nu te twijfelen aan Schoof, die inmiddels de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst is.

Dick Schoof, die als topambtenaar een onderzoek rond de MH17-ramp zou hebben beïnvloed, heeft ook nog steeds de steun van zijn huidige baas, minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66). Ze heeft ‘natuurlijk, natuurlijk’ nog vertrouwen in hem, zo zei ze.

Schoof is nu de baas van de geheime dienst AIVD, die onder Binnenlandse Zaken valt. In zijn vorige functie als hoofd van de terrorismebestrijding NCTV drong hij aan op aanpassingen in een onderzoek naar onder meer het functioneren van zijn dienst rond de MH17-ramp, zo meldt GeenStijl.

Ollongren wilde verder niet ingaan op de affaire. Ze benadrukt dat het gaat over Schoofs vorige functie. Die valt onder Justitie en Veiligheid.

De kwestie geldt als pikant omdat Nederland steeds kritiek levert op de Russische inmenging in onderzoeken naar MH17.

GeenStijl meldde op basis van opgevraagde stukken dat Schoof aandrong op aanpassingen in het rapport, terwijl het onderzoek was gericht op het optreden van de overheid in de nasleep van de vliegramp, en daarmee ook op de NCTV.

ANP