Buitenland

Vacature: beul, stressbestendig, man tussen de 18 en 45 jaar oud

12-02-2019 12:06

De autoriteiten in Sri Lanka zijn dringend op zoek naar twee beulen. De laatste executie in het land vond zo’n 43 jaar geleden plaats, maar president Maithripala Sirisena zei vorige week dat hij de doodstraf voor drugscriminelen binnen twee maanden nieuw leven in wil blazen.

De vorige beul van Sri Lanka nam in 2014 ontslag zonder ooit iemand ter dood gebracht te hebben. Hij raakte gestrest nadat hij de galg voor het eerst had gezien. De autoriteiten namen vorig jaar een vervanger aan, maar die kwam vervolgens niet opdagen op zijn werk. De gevangenisdienst zoekt daarom naar nieuwe kandidaten.

In een advertentie staat dat beulen maandelijks 36.310 roepie (ruim 180 euro) kunnen verdienen. Dat is bovengemiddeld voor een overheidsbaan. Kandidaten moeten man zijn, uit Sri Lanka komen en tussen de 18 en 45 jaar oud zijn. Mentale weerbaarheid is ook een pre, aldus de vacature. De sollicitatiegesprekken worden volgende maand gehouden.

Drugssmokkelaars kunnen nu in principe ook al de doodstraf krijgen, maar sinds 1976 is die steeds omgezet naar levenslang. De president wil dat daar verandering in komt.

(ANP)