Politiek

Sylvana Simons: ‘Mensen van kleur’ hebben te vrezen van de Amsterdamse politie

13-02-2019 14:45

Sylvana Simons woensdag in de Amsterdamse gemeenteraad. (Screenshot gemeente Amsterdam)

Volgens Bij1-fractievoorzitter Sylvana Simons hebben Amsterdammers ‘van kleur’ te vrezen van de Amsterdamse politie. Ook trekt zij de oprechtheid van het hoofdstedelijk Openbaar Ministerie in twijfel. Dat zei Simons woensdag tijdens een debat in de Amsterdamse gemeenteraad over een schietincident bij de Nederlandsche Bank vorige week.

Collega’s vielen van links tot rechts over haar heen. PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki: “U maakt jongeren bang, brengt angst in de samenleving.” “U trekt de racismekaart naar de Amsterdamse politie”, zei Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren). VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg: “Dat u suggereert dat zwarte mensen bang moeten zijn voor politieagenten is walgelijk.”

Simons weigert haar uitspraken terug te nemen.

Het merendeel van de gemeenteraad vindt het sowieso te vroeg voor een debat over het schietincident bij de Nederlandsche Bank vorig week waar een 31-jarige man bij omkwam. Het Openbaar Ministerie gaat uit van ‘suicide by cop’. De Rijksrecherche heeft de zaak in onderzoek, in de Stopera wil men dat afwachten zo zei ook burgemeester Femke Halsema die het debat afsloot met de opmerking “In de tussentijd verdienen deze agenten ons inlevingsvermogen en niet ons oordeel.”

In een bizar zijdebat bleek dat een duo-raadslid van Bij1 een SP-raadslid desavoueerde als een ‘witte cisvrouw’. Ook van die uitspraak wil Simons geen afstand nemen.