Doneer aan TPO
 

Tout Frankrijk is Gele Hesjes zat

Reeds elf doden en 2900 gewonden dankzij Franse Gele Hesjes

Door: , 20:03, 14 februari 2019
iot police officers arrest a protester during a yellow vests (Gilets jaunes) rally, on February 9, 2019 in Bordeaux, during the 13th consecutive Saturday of demonstrations The 'Yellow Vest' (Gilets Jaunes) movement in France originally started as a protest about planned fuel hikes but has morphed into a mass protest against French President's policies and top-down style of governing. MEHDI FEDOUACH / AFP

Reeds elf doden en 2900 gewonden dankzij Franse Gele Hesjes

De spontane Franse protestbeweging ‘gilets jaunes’ (‘gele hesjes’) lijkt op zijn retour. Volgens de laatste opiniepeilingen vindt 56 procent van de Fransen dat de straatprotesten en blokkades van de gele hesjes moeten ophouden. Het is voor het eerst sinds de beweging in oktober in sociale media opdook, dat ze geen enorme steun geniet. In alle peilingen tot dusver kregen de gele hesjes steun van een ruime meerderheid van de ondervraagden.

De kolossale beweging ontstond uit protest tegen de forse stijging van brandstof- en energieprijzen en uit onvrede over liberale hervormingen. Daarmee wilde de regering van president Macron de klimaatverandering beheersen en de Franse economie vlot trekken. Maar veel Fransen zagen het als weer een belasting die de middenklasse, vooral buiten de steden, moet ophoesten en die de welgestelde Parijzenaars niet aantast. Nu zegt 64 procent van de ondervraagden dat de oorspronkelijke doelen van de ‘gele hesjes’ bij het protest naar de achtergrond zijn verdwenen.

Dat is mogelijk omdat de beweging van het begin af aan chaotisch en zonder duidelijke leiding is geweest. De eisen van de honderdduizenden deelnemers variëren. Tijdens betogingen tegen accijnsverhogingen klonk steeds vaker de eis dat Macron moet aftreden. ‘Gele hesjes’ eisen hier en daar ook “de macht voor het volk terug” via invoering van referenda. De regering heeft uit angst voor de omvang van het protest begin december al de prijsverhogingen ongedaan gemaakt.

Bij blokkades zijn ongelukken gebeurd. Sinds de eerste grote nationale protestzaterdag (17 november) zijn er elf doden gevallen. Bij ongeregeldheden vielen 2900 gewonden onder wie 1050 agenten. Zaterdag is de veertiende protestdag.

Anp

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace