Doneer aan TPO
 

‘Alleen de Communistische Partij kan de aarde redden!’

'We moeten de waarheid onder ogen zien en de waarheid is rood'

Door: , 23:20, 17 februari 2019
Chinese President Xi Jinping spreekt het Nationaal Congres van de Communistische Partij van China toe. / AFP PHOTO / NICOLAS ASFOURI

'We moeten de waarheid onder ogen zien en de waarheid is rood'

Hebben we een neocommunistische staat en een CO2-planeconomie nodig om de aarde te redden van de ondergang? Ja, daar ziet het wel naar uit. De eco-communistische filosoof prof. Willem Schinkel (Erasmus Universiteit) roept dit trouwens al jaren, maar veel mensen bleven toch twijfelen.

Daar komt nu echter mogelijk verandering in. De Chinese Communistische Partij (CCP), de machtigste politieke organisatie op aarde, lijkt zich namelijk voor het eerst duidelijk uitgesproken te hebben over het onderwerp. De CCP zou verklaren dat “alleen de Communistische Partij de aarde kan redden”. De tekst is een reactie op de nieuwe sci-fi eco-apocalypse-film The Wandering Earth, waar gemakkelijk verwarring door kan ontstaan. In het filmplot moet een vervuilde en klimatologisch verruïneerde aarde geëvacueerd worden door een wereldregering. Een impliciete aanname in het verhaal is dus dat de CCP de aarde niet heeft weten te behoeden voor dit onheil, en dat ook de redding niet van de CCP moet komen. Een vreemd en zorgwekkend beeld. Gelukkig lijkt de CCP mensen op dit soort momenten gerust te stellen: De film is maar een fantasieverhaaltje én de Partij zou de wereld juist wél kunnen redden.

Op internet dook een foto op van bioscoopkaartjes van The Wandering Earth waarop staat:

“只有共产党可以救地球!!” (“Alleen de Communistische Partij kan de aarde redden!!” )

Let ook op de dubbele uitroeptekens, die de zekerheid van deze stelling benadrukken. Voor D66-fractievoorzitter Rob Jetten, die streeft naar een CO2-planeconomie ‘met liberale eigenschappen’, is het ‘nieuws’ mogelijk een teleurstelling. Voor ‘liberale elementen’ lijkt toch minder plaats te zijn dan gedacht. En niet Jettens D66, maar alleen de CCP, kan de aarde redden. Ach, we moeten de waarheid onder ogen zien en de waarheid is rood.

Maar stop, voordat we de rode vlag hijsen, moeten we misschien toch nog in overweging nemen dat de Chinezen ook aan internetmemes doen. En volgens het Chinese internet zou de tekst over de CCP als de redder van de aarde juist door een sarcastisch criticus op het kaartje zijn gezet om de spot te drijven met het redderscomplex van de Partij. Zo’n grap klinkt best gewaagd. Zou de criticus er nog problemen mee hebben gekregen? De foto is immers het halve Chinese internet overgegaan en bracht overal discussie op gang. Discussie, daar is de Partij minder dol op. Maar ach, in China heb je ook gewoon mensen die zich af en toe niet kunnen inhouden, omdat ze zich storen aan het messianisme en de grootspraak van hun politieke leiders. Eerst zou de economie volledig planbaar zijn ‒ en nu kan de politiek klimaatproblemen ‘oplossen’ met ‘klimaatbeleid’, zelfs op mondiaal niveau. Een heffinkje hier, een wetje daar. Nou we gaan het zien hoor. Van al die politieke praatjes worden veel mensen vooral wat pesterig.

 
 
 
 

Steun direct Eric C. Hendriks

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace