Binnenland

Israël gaat Israëlische vlag en Thora op maan planten

18-02-2019 18:45

Israël wil voet zetten op de maan. Een organisatie uit het land laat een verkenner naar de maan brengen. Die sonde, Beresheet, moet in de nacht van donderdag op vrijdag worden gelanceerd, om 2.45 uur Nederlandse tijd. Op 11 april moet hij voorzichtig neerkomen op het oppervlak.

Als het lukt, is Israël het vierde land dat op de maan weet te landen, na de Sovjet-Unie (1959), de Verenigde Staten (1964) en China (2013). Europa heeft één satelliet in een baan rond de maan gebracht. Die sloeg na bijna drie jaar gepland te pletter. Europa heeft nog geen sondes op de maan laten landen.

Beresheet is Hebreeuws voor ‘in den beginne’. De sonde is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 585 kilo. Hij moet een Israëlische vlag op de maan zetten en het magnetische veld onderzoeken. Aan boord is ook een thora. De maansonde is ontwikkeld door de organisatie SpaceIL. Die was in 2011 opgezet voor een prijsvraag van Google.

De bouw van de sonde kostte 84 miljoen euro. Dit werd vooral betaald door een miljardair en het bedrijfsleven. De drie voorgangers op de maan deden dat vooral met staatssteun.

De lancering gebeurt vanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten. De Beresheet zit in een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk.

Anp