Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan opa en oma

27-02-2019 09:01

Cadeauwinkel

Lieve opa en oma,

Ik weet nog goed dat ik als kind in de jaren ’70 bij u in de bejaardenwoning in Rotterdam kwam.

Opa zat dan in kleermakerszit op zijn stoel bij het raam en vertelde dat er in zijn leven zoveel verbeterd was. Hij had de opkomst van de arbeidersklasse aan den lijve ondervonden. Begon met werken als stoker in de Rotterdamse haven, werd later kastelein bij De Gouden Leeuw op Oud-IJsselmonde en had al heel snel een koophuis en een auto.

Bij jullie generatie, geboren in het eerste decennium van de vorige eeuw, ging het om materiële vooruitgang. Stromend water. Voeding. Elektriciteit. Een televisie. Een auto. Gas. Telefoon.

Jullie hadden het veel beter dan jullie ouders. En daar genoten jullie van.

Jullie kinderen hadden het weer beter dan jullie. En daar genoten jullie van.

En hun kinderen, mijn generatie, hadden het weer beter dan jullie kinderen. En daar genoten jullie, in jullie bejaardenwoning in Rotterdam, ook van. Dat we konden studéren, iets wat in de generaties voor ons alleen was weggelegd voor de elite. Dat we konden reizen. Dat we onze talen leerden spreken. Alles.

Die cyclus, die is doorbroken.

Onze kinderen krijgen het niet meer per definitie beter dan wij.

Jullie wisten jullie welvaart en welzijn vooral te waarderen omdat jullie ook nog “De Oorlog” hadden meegemaakt. De onvrijheid. Duitsers bleven voor jullie niet voor niets altijd “de moffen”.

De generatie die nu jonger is dan 30, heeft nauwelijks besef van het belang van vrijheid. Die ene keer per jaar dat het er over gaat, rond 4 en 5 mei, worden ze geconfronteerd met ‘homeopatische herdenkingsverdunning’. Zelfs mensen die vrijwillig voor 6000 dollar op een bootje stappen om in West-Europa aan de ‘gratis alles-tiet’ te komen hangen en het niet halen omdat het bootje te zwaar beladen was, schijnen we op 4 mei te moeten herdenken.

Er zijn nu nieuwe “moffen”.

De moffen in Den Haag. De moffen in Brussel.

Díe moffen verklaren ons de oorlog niet, die trekken ons stukje bij beetje een oorlog in.

Jullie generatie zou snappen wat het betekent dat een leraar op een school geschorst wordt omdat hij zegt dat de pedoseksuele profeet Mohammed een pedoseksueel was.

Jullie generatie zou doorzien dat als klachten van leerlingen over zo’n leraar leiden tot dit soort maatregelen er iets gruwelijk mis is gegaan met dit land.

Jullie generatie zou snappen wat de gevolgen van het Verdrag van Marrakesh zijn, dat zorgt dat er nog veel en veel meer van dit soort leerlingen naar ons land komen.

Jullie generatie zou snappen wat het betekent dat steeds meer macht wordt overgedragen aan een soort superstaat in Brussel, waar dronkemannen, zonnekoningen en doorgeslagen idioten bezorgde politici die opkomen voor hun eigen landgenoten wegzetten als de nieuwe fascisten.

Maar jullie generatie is er niet meer.

De generatie die dit land heeft opgebouwd na “De Oorlog” is dood of onderweg.

De generatie die dit land afbreekt is nu aan de macht. De Ruttes. De Buma’s. De Jettens. De Segersen. De Klavers. De Asschers.

En als je al die jarenlang op school geïndoctrineerde verwende kutkinderen hoort over “het klimaat”, weet je vrij zeker dat het einde van de afbraak nog niet in zicht is.

Ik ben zo benieuwd wat jullie op 20 maart zouden stemmen als jullie nog zouden leven. En wat mijn vader en moeder zouden stemmen als zij nog zouden leven. En of jullie mijn keus zouden begrijpen.

Kon ik het maar vragen.

Groet,

JanD